razvojni_logo_cb_s

Golijska jezera kao prirodni fenomeni nepoznati široj javnosti

Ponekad riječima teško možemo opisati ono što priroda stvori. Jedno od takvih mjesta je Golija gdje su šumoviti predjeli ispresjecani livadama i proplancima.Posebni golijski biseri su prirodna jezera od kojih su neka još uvijek nesitražena i skrivena duboko u planini. Jezero Okruglica nalazi se na 1495 metara nadmorske visine, u predjelu Velikih livada iznad puta od Ivanjice ka Belim Vodama.

Ovo jezero je još nazvano i Nebeska suza a nastalo je nakon potresa u Rumunjskoj 1977 godine. Nedaleko od Okruglice je Daićko ili Tičar jezero. Po legendi u njemu su se nekad utapali svatovi pa ga zovu i Svatovsko jezero, a mještani ga zovu i Gorsko oko.

Nastalo je od atmosferskih padalina, zimi pokriveno snjegom, a ljeti nikada na presušuje. Iako se ne zna kako je ovo jezero okruženo gustom četinarskom šumom nastalo, vjeruje se da je od nastanka do danas sve manje. Oduvjek je izazivalo pažnju naučnika, biologa, botaničara, Po jednom od njih, po znamenitom srpskom botaničaru rođenom u ivanjičkom kraju, Nedeljku Кošaninu, nazvana su jezera koja se nalaze na Jelaku, na nekoliko kilometara od Pridvorice. Za Кošaninova jezera vezuju se mitovi i legende, ali su ona pre svega rijedak prirodni fenomen.

Goran Kovačević iz sela Vrmbaje ističe da se ova jezera razlikuju od drugih jezera po tome što u ovim jezerima voda dolazi povremeno a u drugim je ima stalno. ”I kad voda naiđe ovdje u jezero, preljeva u drugo jezero u nekom fenomenu prirodnom, te da nije kao sva ostala jezera. Кad je sušni period voda nailazi pretežno u to vrijeme, a kad je kiševita godina voda se povlači i nestaje.” ističe Goran.