razvojni_logo_cb_s

Kristina i Tamara su svoju sreću pronašle u rudniku

Danas kada mladi uglavnom teže za lakšim i zvučnijim poslovima u Srbiji bilježimo i jednu skroz drugačiju priču. Kristina Urošević i Tamara Bogdanović su bile studenti generacije na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu, a po završetku studija za svoje buduće radno mjesto su odabrale Rudnik na planini kod Gornjeg Milanovca.

Tamara ima 24 godine i master je geolog. Voli svoj posao i istraživanja na pronalaženju rude, koje će kako ističe produžiti život rudnika. ‘’Dok sam studirala nisam u potpunosti mogla da zamislim kako će to zapravo izgledati kada počnem da radim. Bili smo na praksi u rudniku, tako da sam se bez problema uklopila u ovaj posao. Kolege su nas lijepo prihvatili, a i odlazak u jamu rudnika nije nikakav problem.’’ ističe Tamara i kaže da je sasvim normalno da dio posla obavlja u utrobi planine.

Kristina ima 25 godina. Rodom je iz Valjevske Mionice, ali se zbog posla preselila u Gornji Milanovac. Zaposlena je u službi za jamsko održavanje. ‘’Zahtjevan je posao, ali to volim. U tijeku proizvodnje ne smije da bude zastoja. Mehanizacija mora da bude u potpunosti raspoloživa za proizvodnju. Za sada sam pripravnik, pa pratim cijeli proces. U početku nije bilo jednostavno, ali sada nije nikakav problem’’ objašnjava Kristina.

U Rudniku su, u skladu sa društveno odgovornim poslovanjem prepoznali ideju zapošljavanja mladih, pogotovo mladih žena iz lokalne zajednice.

‘’Novi članovi našeg tima predstavljaju budućnost rudnika Rudnik i pravi su promoteri naše orijentacije ka promoviranju pravih vrijednosti, znanja i stručnosti, kao kriterijuma budućih uspjeha’’, ističu u Rudniku dodaju da je velika odgovornost da omoguće da se njihov očigledan potencijal, koji su pokazale tokom studija, u potpunosti razvije i da im omoguće stručno usavršavanje i puni doprinos razvoju rudnika Rudnik u budućem periodu.