razvojni_logo_cb_s

Aktivnost u zimskim mjesecima

Zimi smo svi manje aktivni, osjećamo se usporeno, a vrijeme je tmurno i depresivno uz pokoju zraku sunca. U takvim trenucima, većina nas gubi motivaciju za bilo kakvim aktivnostima koje se odvijaju izvan topline doma. No, fizičke aktivnosti u zimskim mjesecima imaju svoje prednosti te doprinose cjelokupnom zdravlju našeg organizma.

Iako je ugodnije sjediti doma uz šalicu toploga čaja, kratka šetnja pomoći će da razbistrimo um i osjećamo se bolje. Boravak u prirodi na nižim temperaturama ispunit će nas energijom, ojačati imunitet i učiniti sretnijima. Budući da zimi dosta vremena provodimo u zatvorenom te smo zbog toga podložniji promjenama raspoloženja.

Inače, hodanje jednako kao i trčanje pomaže u prevenciji srčanih bolesti, a poboljšati će i cirkulaciju. Još jedna od prednosti je ta da je zimi zrak bolje kvalitete, budući da je gušći i sadrži više kisika nego u ljetnim mjesecima, tako da se šetnje itekako preporučuju. Isto tako, ova aktivnost ima pozitivan učinak i na naša pluća, jer omogućuje da proslijede veću količinu kisika do ostalih organa, a putem disanja odbacujemo i dio toksina štetnih za organizam.

Šetnja na svježem zraku osim što će pozitivno utjecati na mentalno i fizičko stanje, oslobodit će nas od stresa i probuditi uspavanu kreativnost. Osim toga, hodanje je aktivnost, pomoću koje se lakše stvaraju zdrave navike, a i svojevrsna je meditacija jer smo opušteni sami sa svojim mislima.

Stoga, kada uhvatite priliku, provedite svoje slobodno vrijeme u šetnji prirodom uz “zubato sunce” i čaroliju koju pruža u zimskim mjesecima.

Kako biste ove trenutke pretvorili u redovitu aktivnost, pronađite ugodno društvo i krenite u pustolovine zajedno. Naravno, ne zaboravite na slojevito odijevanje.