razvojni_logo_cb_s

Omiljena poslastica od Dubrovnika do Beograda

Neki je zovu Vasina, a neki čokoladna torta. U svakom slučaju radi se o poslastici koja se jede od najluksuznijih hotela u Dubrovniku pa do hotela Moskva u Beogradu.

Razvojni portal vam donosi recept.

Sastojci

6 jaja

6 žlica šećera

6 žlica mljevenih oraha

2 žlice brašna

Fil :

300 g mljevenih oraha

Malo vrućeg mlijeka – 50 ml

150 g šećera u prahu

1 kora i sok od naranče

5 štangi crne čokolade

200 g putera

4 žumanca

4 žlice šećera

Šne:

 15 žlica šećera

1 šalica vode

4 bijelanca

PRIPREMA:

Kora: Mikserom umutiti bijelanca,pa pred kraj postepeno dodavati jednu po jednu žlicu šećera uz neprestano miješanja dok se ne formira čvrst šne koji kada okrenete posudu neće ispasti iz nje.Dodati žumanca,jedno po jedno,sjediniti ih,a zatim dodati brašno i orahe,pa ih lagano ručno izmiješati vodeći računa da šne ,i peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 C oko 15 -20 minuta.

Ostaviti da se kora ohladi a zatim na nju nanjeti sok od jedne naranče.

Fil :

Orahe popraviti sa malo vrelog mlijeka 50 ml ,pošećeriti prah šećerom po ukusu 150 g ,a zatim dodati puter i sve to sjediniti. Dodati pet štangli rastopljene čokolade i struganu koru i sok od jedne naranče.

Zasebno pjenasto umutiti 4 žumanca sa 4 žlice šećera ,pa ih izmiješati sa smjesom od oraha .Ovim filom filovati koru ,a preko njega treba staviti šne koji se pravi na sljedeći način :

Ušpinovati 15 žlica šećera sa šalicom vode ,a zatim postepeno dodavati u prethodno umućen šne od 4 bijelanca,uz neprekidno miešanje dok se masa ne ohladi.

Dobar tek!