razvojni_logo_cb_s

POREMEĆAJI U ISHRANI: NAJČEŠĆA BOLEST DANAŠNJIH MLADIH

Poznato je da su poremećaji u prehrani ozbiljni problemi koji zahvataju današnje mlade osobe, uglavnom ženskog spola ali oboljevaju i muškarci. Prema novom istraživanju više od svakog petog djeteta i adolescenta diljem svijeta ima problem sa pehranom. Najčešći tipovi poremećaja u prehrani su anoreksija, bulimija i prekomjerno prejedanje.

Šta je uzrok poremećaja u pehrani?

Tačan uzrok poremećaja u prehrani ne postoji, smatra se da oni nastaju kombinacijom bioloških, psiholoških i socijalnih problema. Češće se javlja kod žena, ali 5-10% oboljelih čine osobe muškog pola. Kod njih je uglavom poremećaj prekomjernog prejedanja.

Odrasli bi trebali biti svjesni znakova poremećaja ishrane i kod sebe i kod svoje djece. Uglavom je to opsjednutost tjelesnom težinom ili oblikom tijela, iskrivljena slika o sebi, stroga pravila prehrane, prejedanje i pretjerena čišćenja organizma. Drugi znakovi upozorenja su kada osoba značajno ograničava kalorije, povraća ili koristi laksative, tablete za mršavljenje kako bi smršavila.

Kako potražiti pomoć?

Svaki znak koji ste primijetili kod svog djeteta koji ukazuje na poremećah ishrane, potražite stručnu pomoć liječnika ili stračnjaka za mentalno zdravlje. Rana intervenija je jako važna kako poremećaj ne bi napredovao. Porodica može ponuditi podršku svom djetetu polazeći od razgovora bez osuđivanja.

Poremećaji hranjena i neuredno hranjenje mogu oduzeti i ograničiti nečiju kvalitetu života jer ispunjava mozak mislima o hrani i tijelu. Sloboda je moguća i zaslužujete živjeti punim plućima, ne životom opterećenim konzumacijom hrane, tjelovježbom i težinom.