razvojni_logo_cb_s

Za Dalmatinsku zagoru i Gorski kotar 17 milijuna eura

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije pokreće Program gospodarske i društvene revitalizacije Gorskog kotara i Dalmatinske zagore.

Pored sredstava iz Europskih fondova potrebno je osigurati i nacionalna sredstva putem kojih bi se potaklo ulaganje u infrastrukturu na ovim područjima, s naglaskom na segmente koji se ne mogu financirati u okviru postojećih programa financiranih sredstvima EU, čime bi se povećala ulaganja u infrastrukturu i ojačala konkurentnost ovog dijela Hrvatske”, priopćili su.

Za program revitalizacije Gorskog kotara predviđen je iznos od7.101.663eura te Dalmatinske zagore 10.053.368 eura kroz tri godine.

Cilj Programa je, navode, poticanje razvoja gospodarskih i društvenih aktivnosti na spomenutim područjima kroz ulaganja u infrastrukturne projekte kao preduvjet za razvoj postojeće i nove infrastrukture te time postizanje održivog gospodarskog razvoja, povećanja atraktivnost prostora, poboljšanje kvalitete života i sprječavanje daljnjeg iseljavanja.

Program je namijenjen jedinicama lokalne samouprave s navedenih područja koje su nositelji prihvatljivih aktivnosti na projektu, a koncipiran je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne razine i namijenjen je projektima koji će imati utjecaj na širu zajednicu. U Gorskom kotaru to su gradovi Čabar, Delnice, Vrbovsko te općine Skrad, Brod Moravice, Ravna Gora, Mrkopalj, Fužine i Lokve.

Kada je u pitanju Dalmatinska zagora, riječ je o JLS s područja Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije: Grad lmotski, općine Cista Provo, Lovreć, Proložac, Lokvičići, Runovići, Zmijavci, Zagvozd,, Podbablje, gradovi Trilj, Vrlika, Vrgorac, općine Dicmo, Otok, Dugopolje, Šestanovac, Runovići, Lećevica, Muć, Prgomet, Primorski Dolac, Hrvace, gradovi Sinj, Knin, Drniš te općine Ervenik, Kistanje, Kijevo, Biskupija, Civljane, Promina, Ružić i Unešić.

Vrijednost financiranja po korisniku može iznositi najviše do 1.000.000 eura s PDV-om. Neće se financirati projekt čija je vrijednost manja od 150.000 eura s PDV-om.