razvojni_logo_cb_s

Kraken stigao u Srbiju! Najzarazniji soj korone eksplodirao u SAD-u, gazi Europu, a stiže i na naše prostore

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da još nema potvrde, ali misli da se pojavio novi soj korona virusa i u Srbiji s obzirom na povećan broj zaraženih i da se očekuje njegova detekcija. Poručuje da ne treba dizati paniku i da ga hrabri blaža klinička slika novog soja virusa.

Mirsad Đerlek je rekao da smatra da se novi soj korona virusa pojavio i u našoj zemlji, ali da se očekuje njegova detekcija, odnosno registracija.

Ukazuje da je u decembru bilo oko 500 zaraženih u danu, a da je sada taj broj veći od tisuću dnevno. Međutim, naglašava da ne treba dizati paniku.

“Ovo jeste jedan od najzaraznijih sojeva, tako stručnjaci kažu, koji su mnogo iskusniji i imaju više znanja od mene u tom smislu. Još nemamo potvrdu, ali vjerovatno postoji, s obzirom na broj novozaraženih”, ocjenjuje državni sekretar.

Nova varijanta označena je kao najprenosiviji soj do sada, a kraken ima još jednu bitnu karakteristiku.

– Uspješnije izbegava imuni sistem, tako da može da udari na one koji su prije 5-6 mjeseci imali kovid, a može i na one koji su cijepljeni. Iz toga proizilazi slijedeća taktika – treba se čuvati – rekao je dr Zoran Radovanović.

Prednost krakena je to što nije novi soj, već podvrsta omikrona kog su mnogi preležali, pa su komplikacije rijetke.

Simptomi zaražavanja krakenom:

·         * curenje nosa

·         * bolovi u grlu

·         * temperatura

·         * bolovi u mišićima

·         * kašalj

·         * glavobolja

·         * umor