razvojni_logo_cb_s

Modro jezero – dragulj Imotskog kraja

Modro jezero pored Imotskog, krškog je podrijetla i smatra se jednim od najljepših krških jezera u Hrvatskoj. Smješteno uz sam rub grada, dobilo je ime zbog svoje specifične modro plave boje. Inače, razina vode tijekom godine varira, tako da jezero jednom u nekoliko godina, za sušnih razdoblja presuši te na njegovom dnu Imoćani igraju tradicionalni nogometni jezerski derbi, “Vilenjaci” protiv “Vukodlaka”.

Tijekom ljetnih mjeseci, jezero postaje omiljeno kupalište turista i lokalaca, a posebna briga vodi se i o samoj kvaliteti vode. Put do ovog prekrasnog jezera smještenog podno klisure, na kojoj se nalazi tvrđava Topana zahtjevniji je, ali može se doći pješice šljunčanom stazom, a malo fizičke aktivnosti nije na odmet. Kupanje u jezeru prekrasnih nijansa plave boje jedan je od razloga zašto biste se trebali odvažiti i posjetiti ovo mjesto, a okolna priroda doslovno ostavlja bez daha. Posebnost je i ta da ima oblik bubrega. Pričaju se i brojne legende o njemu, navodno vile tijekom zore i zalaska sunca upijaju svu ljepotu jezera, a u Vilinsku pećinu prema legendi nikada nije kročilo ljudsko biće.

Još jedna legenda o Modrome jezeru kaže kako je ono duboko poput tajne. Isto tako, prema pričama, jezerske pećine u prošlom vremenu naselile su dobre i zle čini. One su imale svoje dane, tako da su ljudi za vrijeme dobrih čini, umivavši se u jezeru postajali dobri, a u noći bi vile kružile i plesale po Modrome jezeru.

Isto tako, postoje priče koje tvrde kako su zbog zlih čini u jezeru viđena nevjerojatna čudesa, a noću bi se liticama čuo bolan plač. Navodno je to bio plač jezera koje nije željelo pripadati niti jednom zlom začaranom stvoru. No, jedne noći zapuhao je strašan vjetar i začuo se tres kamenja. To je bilo vrijeme zlih čini, koje su prema pričama iskopale rupe u zemlji i pustile da isteče prekrasna modra jezerska voda.

Kao što je spomenuto, tada na dno jezera dolaze “Viljenjaci” dobri Imoćani koji su imali kontakte s jezerskim vilama i “Vukodlaci” oni opakiji s istočne strane te se tada igra jedinstvena nogometna utakmica. Na ovaj poseban način očuvala se legenda Imotskoga kraja, uz koju se vežu brojne mistične usmene tradicije.

Ako se od svega ovoga umorite, svratite do Vilinskog počivališta, gdje su se prema usmenoj predaji odmarale vile, prije nego što bi odlepršale u svoju Vilinsku pećinu.