razvojni_logo_cb_s

Kopaonik dobija još jednu gondolu

Općina Brus oglasila je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za izgradnju kombinirane gondole Mali Karaman u ski centru Kopaonik.

Prema projektu koji je je uradio beogradski Bauprojekt, a čiji je investitor JP Skijališta Srbije, planirana gondola gradiće se na površini od 29,69 ha, na teritoriji katastarskih općina Kopaonik i Brzeće.

Kombinirana  žičara sa maksimalnom brzinom od 5 metara u sekundi predstavljaće mješoviti odvojivi lift za 6 putnika na sjedištima i 10 putnika na gondoli, a imaće imaće ukupno 63 vozila – 48 sjedišta i 15 gondola.

Maksimalna planirana dužina trase žičare je 1.310 metara.

U planu je da kabine gondole budu izrađene od materijala koji ne stvaraju efekat ogledala, odnosno da stakleni dijelovi budu mat površine ili oslikani. Polazna stanica je Vojni dom, a krajnja Mali Karaman. Vreme putovanja biće 4,14 minuta.

Idejnim riješenjem predviđena je izgradnja objekta kao prateći sadržaji polazne stanice kombinirane  žičare – prizemna kućica za operatere sa platoom za ukrcavanje i iskrcavanje putnika u kabine i platoom za ukcavanje skijaša na sjedišta žičare, zatim, komercijalno-poslovni objekat sa garažom za smještaj kabina i sjedišta, prostorom za prodaju ski karata,ski restoranom, javnim toaletom, ski servisom i poslovnim dijelom.