razvojni_logo_cb_s

Kuhani štrukli – recept star preko 120 godina

Sastojci:

Tijesto:

  • 1 kg mekog brašna,
  • 2 žličice soli,
  • 4 žlice ulja,
  • 2 žlice alkoholnog octa,

Za filanje:

  • 80 dag svježeg sira,
  • sol,
  • 2 jaja,
  • pol čaše kiselog vrhnja “crvenog” (20 % mm)

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Uz dodavanje do 5 dl tople vode, mijesiti rukama.
Tijesto mora biti mekano, ali se ne smije lijepiti za ruke.
Tijesto Podijeliti na 2 loptice, prekriti prozirnom folijom i stavim pola sata u pećnicu na 30 stupnjeva.
“Moja baka i prabaka su rastezale tijesto rukama, a ja kombiniram ruke i valer (valjak za tijesto)”, objašnjava Ira Lein.

Nije dobro previše nadjeva staviti u štrukle jer onda curi. Dovoljno je “smućkati” 80 dag svježeg sira, sol, 2 jaja i pol čaše kiselog vrhnja.
Zarolati, rezati štrukle tanjurićem i kuhati ih oko 20 minuta u posoljenoj vodi, u koju treba pol decilitra suncokretovog ulja.

Od navedene količine namirnica “ispadne” oko 50 komada. Ako vam je to prevelika količina, dio možete zamrznuti, naravno prije kuhanja.