Sastojci:
Tijesto:
- 1 kg mekog brašna,
- 2 žličice soli,
- 4 žlice ulja,
- 2 žlice alkoholnog octa,
Za filanje:
- 80 dag svježeg sira,
- sol,
- 2 jaja,
- pol čaše kiselog vrhnja “crvenog” (20 % mm)
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto. Uz dodavanje do 5 dl tople vode, mijesiti rukama.
Tijesto mora biti mekano, ali se ne smije lijepiti za ruke.
Tijesto Podijeliti na 2 loptice, prekriti prozirnom folijom i stavim pola sata u pećnicu na 30 stupnjeva.
“Moja baka i prabaka su rastezale tijesto rukama, a ja kombiniram ruke i valer (valjak za tijesto)”, objašnjava Ira Lein.
Nije dobro previše nadjeva staviti u štrukle jer onda curi. Dovoljno je “smućkati” 80 dag svježeg sira, sol, 2 jaja i pol čaše kiselog vrhnja.
Zarolati, rezati štrukle tanjurićem i kuhati ih oko 20 minuta u posoljenoj vodi, u koju treba pol decilitra suncokretovog ulja.
Od navedene količine namirnica “ispadne” oko 50 komada. Ako vam je to prevelika količina, dio možete zamrznuti, naravno prije kuhanja.