razvojni_logo_cb_s

Vila koja je postala simbol rasipništva uskoro bi trebala dobiti pravu namjenu

Već nekoliko godina u lokalnim krugovima vijest je o vili u samom srcu Plitvičkih jezera koja je za neke simbol raspiništva i hedonizma,a za neke pak prijeka potreba za to vrijeme. Nakon godina propadanja i uništavanja čini se kako će ovaj objekt konačno dobiti pravu namjenu.

Jugoslavenski predsjednikJosip Broz Tito dao je sagraditi od 1948. do 1953. godine impozantnu vilu “Izvor” u Lici na Plitvičkim jezerima, tešku 150 milijuna današnjih eura, koja je postala njegova najluksuznija rezidencija i simbol rasipanja novca u svrhu hedonizma.

Vilu su najviše gradili “golim rukama” tisuća robijaša iz 2. svjetskog rata, koje su dovodili iz Lepoglave, te s Golog otoka. Budući da je prilikom gradnje poginulo ili umrlo 99 zatvorenika građevina je imala tajno ime “Vila 99”, a Tito je u njoj boravio samo nekoliko puta.

Zelenkasti kamen škriljevac vadio se iz Medvednice, a kompleks je sagrađen na površini od jednog hektara, smješten oko 10 km od glavne ceste i nepuna tri kilometra iznad Velikog slapa. Izvor je građen na izvoru rječice Plitvice koja vodom napaja 82-metarski slap koji je jedan od simbola Plitvičkih jezera. Namještaj za vilu rađen je ručno, od skupocjenog drveta, a mnoge njegove dijelove prekriveno je kožom.

Tito je, navodno, u ovu vilu dolazio nekoliko puta, a poslijednji put je bio 1976 godine.

Budući da je vila Izvor bila zamišljena kao sklonište, u početku gradnje kroz obližnje brdo probijen je tunel duljine gotovo 100 metara za koji su znali samo Tito, Jovanka i oni odabrani, većinom iz Titova osiguranja.

Inače, u vili bi najčešće boravio politički i vojni vrh koji su imali na raspolaganju dvije velike dvorane za balove, kino dvoranu, kuglanu, restorane, dvoranu za biljar i luksuzno opremljene sobe. Primjerice, tamo su često boravili Jakov Blažević, Edvard Kardelj, Vladimir Bakarić, Aleksandar Ranković i ostali iz javnog i društvenog života tog vremena.

Nakon višegodišnjeg propadanja i uništavanja, država je ovaj objek 2018. godine poklonila Nacionalnom parku Plitvička jezera, a ravnatelj parka Tomislav Kovačević je najavio da će se na ovom mjestu sagraditi znanstveno istraživački centar koji će se djelomično financirati i sa EU sredstvima.