razvojni_logo_cb_s

Blagodatno djelovanje kamilice

Kada je riječ o darovima prirode i njihovim blagodatima koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje, zasigurno se na samome vrhu nalazi upravo kamilica. Poznata i kao „kraljica“ među biljkama, njezina su blagotvorna djelovanja poznata još od doba Egipta, gdje se smatralo kako je upravo ona bila biljka posvećena suncu te je bila jedna od devet svetih biljaka koje su drevni Egipćani koristili u medicinske svrhe. Grci i Rimljani su je također koristili za liječenje raznih oboljenja, ponajprije onih kožnih.

Postoji više vrsta kamilice, a najljekovitije su rimska i njemačka kamilica. U Europi se najčešće upotrebljava njemačka kamilica, koja korijene vuče iz Europe i sjeverozapadne Azije. Kamilica se podjednako koristi u narodnoj i službenoj medicini, a svoje mjesto pronašla je i kod primjene u aromaterapiji i kozmetičkoj industriji. Najpoznatiji pripravak je zasigurno čaj od kamilice, no ona se može koristiti i kao eterično ulje ili u obliku tinkture. U tom obliku, najčešću primjenu ima u pripravcima za njegu i liječenje kože. Oblozi se uglavnom primjenjuju kod upale očiju i ublažavanja reumatskih bolova u zglobovima. Također, parna kupelj od kamilice služi za inhaliranje i čišćenje dišnih puteva.

Ljekovitost kamilice najčešće je vezana uz njezino protuupalno i antiseptičko djelovanje, a u nastavku teksta donosimo na koje sve načine pomaže očuvati zdravlje organizma.

Čuvarica probavnog sustava

Kamilica može pospješiti probavu i smanjiti rizik od gastroenteroloških problema. Prepuna je antioksidanata, poznatih zaštitnika zdravlja, koji umanjuju rizik od nastanka bolesti.

Čuvarica emocionalnog zdravlja

Za smirujući učinak kamilice zaslužan je flavonoid pod nazivom apigenin. Za razliku od popularnih lijekova koji ublažavaju anksioznost, kamilica ne stvara ovisnost i nije štetna. Također, podiže razinu glicina u tijelu (glicin je aminokiselina koja opušta živce i mišiće). Primjerice, kupka od kamilice idealna je za smirenje živčanog sustava i smanjenje stresa. Dovoljno je pet do šest jušnih žlica cvjetova kamilice preliti vrelom vodom i ostaviti par minuta.

Čuvarica ljepote kože i kose

Kamilica se stoljećima koristila za liječenje kožnih oboljenja, najčešće kod smirivanja iritacije kože ili za liječenje rana. Čaj od kamilice može poslužiti za njegu lica, smirivanje ekcema, osipa, kao i za smanjenje modrica i opeklina od sunca. Protuupalna svojstva u čaju od kamilice mogu pomoći svima koji pate od akni ili ožiljaka od akni. Ispiranjem kose čajem od kamilice poboljšat ćemo njezinu strukturu te će kosa postati sjajnija i mekša. Uljni ekstrakt kamilice nalazi se u većini kozmetičkih preparata za njegu kože. Može se pripremiti i kod kuće od maslinova ulja i sušenih cvjetova. Ulje se čuva tri tjedna na toplome mjestu i procijedi, a upotrebljava se za njegu vlasišta te uklanjanje peruti, ali i za njegu ispucalih dijelova kože.

Čuvarica imunološkog sustava i ženskog zdravlja

Njezino protuupalno djelovanje jedno je od najvažnijih blagodati. Općenito, upala je reakcija imunološkog sustava u borbi protiv infekcije. Čaj od kamilice sadrži kemijske spojeve koji mogu smanjiti upalu. Istraživanja su pokazala da kamilica može biti djelotvorna protiv stafilokoka i kandide. Cvjetovi biljke sadrže nekoliko organskih spojeva koji ublažavaju menstrualne bolove.