razvojni_logo_cb_s

Jabuka – aromatična i slatka kraljica voća

Ovu čudesnu voćku ne krasi bez razloga laskava titula kraljice voća! Oduvijek ju se povezivalo s nekim bitnim trenucima u životu. Primjerice, davno prije mladići su jabukom darivali svoje izabranice, a upravo je jabuka bila simobl njihove ljubavi. Osim toga, jabuku se naziva i zabranjenim rajskim voćem, a inspirirala je brojne umjetnike kroz povijest kao nepresušan motiv.

Još u starom vijeku jabuka je cijenjena i korištena u ljekovite svrhe, a inače pripada porodici ruža te njezino stablo može rađati plodove i do 100 godina.

Ova najčešće konzumirana voćka, rasprostranjena po cijelom svijetu, simbol je vječne mladosti i ljepote. Stoga su jabuke bile i jedno od omiljenih voćki starih Grka i Rimljana, a njezino stablo jedno je od najkultiviranijih stabala na svijetu, što i nije čudno, budući da je prava riznica zdravih sastojaka koji pozitivno utječu na organizam.

Već je spomenuto kakojabuku krasi titula kraljice voća, jer sadrži velik udio vlakana, vitamina i minerala. Na dnevnoj bazi mogu je konzumirati i dijabetičari, budući da njezina topiva vlakna usporavaju  apsorpciju šećera u krvotok te pomažu u njegovoj regulaciji.

Jabuka je bogata i antioksidativnim svojstvima, što ju čini odličnim izborom ukoliko vam nedostaje energije. Ova voćka sadrži 90% vode, vitamin C, koji je odlična prevencija u borbi s virusima i bakterijama te šećere; glukozu, fruktozu i saharozu, zaslužne za dobar osjećaj u organizmu. Osim toga, bogata je i polifenolima, spojevima koji služe za jačanje imuniteta.

Kraljica voća bitan je saveznik ukoliko želite liniju održati vitkom, jer kako je spomenuto, bogata je vlaknima koja imaju utjecaj na usporavanje probave i porast šećera u krv, što nam daje dugotrajan osjećaj sitosti. Bogata je i fluorom, stoga ju je najbolje polagano gristi, jer žvakanje jabuke čini zube čistima i uništava štetne bakterije nastale u usnoj šupljini.

Inače, najviše minerala i vitamina nalazi se upravo u njezinoj kori, ali ona može biti tretirana različitim pesticidima te ukoliko niste sigurni u porijeklo jabuke koje ste kupili, poželjno je oguliti koru prije same konzumacije.

Zašto je dobro jesti jabuku svaki dan?

1. Potiče probavu i ubrzava metabolizam

2. Pomaže kod preopterečenog probavnog sustava

3. Pomaže u regulaciji krvnog tlaka

4. Pomaže u prevenciji nekoliko vrsta raka

5. Pomaže u smanjenju kolesterola u krvi

6. Pomaže u očuvanju zdravlja kosti

7. Smanjuje rizik od najstajanja dijabetesa

8. Saveznik je dobrog sna

9. Jača i štiti zubno meso