razvojni_logo_cb_s

Ovo niste znali o Kanadi

1.     Kanada ima mjesto sletanja NLO-a.

Sent Pol, mali grad u provinciji Alberta, dom je prvog mjesta za sletanje NLO-a na svijetu. To je masivni pijedestal koji treba da bude mjesto gdje vanzemaljci mogu da slete. Izgrađen je 1960-ih kada je istraživanje svemira prvi put počelo, a čak ima i vremensku kapsulu koja treba da bude otvorena 2060-ih. Međutim, on ima dirljivije značenje od ovoga: stanovnici Kanade zapravo ne očekuju da će tamo jednog dana sletjeti vanzemaljci, već ovaj spomenik simbolizira njihovu otvorenost i prihvatanje svakoga ko god da dođe.

2.     Ljudi su vrlo ljubazni

Uobičajeno je vjerovati da su Kanađani izuzetno ljubazni, jer ovo uvjerenje potiče od činjenice da se Kanađani mnogo ispričavaju. I istina je – u stvari, u provinciji Ontario, vlada je donijela “Zakon o izvinjenju” koji kaže da ako osoba kaže “izvini” na sudu, to ne mora da znači priznanje krivice, to su samo maniri.

3. Kanada ima jednu od najvećih stopa imigracije na svijetu

Biti stranac u Kanadi nije ništa neuobičajeno. Prema statistikama, preko 20% kanadskog stanovništva rođeno je u inozemstvu.

4. Kanađani spadaju u grupu najobrazovanijih ljudi.

Kanada je 2019. zabilježila rekord svih vremena po broju Kanađana koji su stekli neku vrstu post-srednjoškolskog obrazovanja, sa impresivnih 73% Kanađana starosti od 25-34 godine. Kvalitet obrazovanja tamo je dobio visoke pohvale od strane stručnjaka, proglasivši ga jednim od najboljih.

5. Kanada održava takmičenja u trkama kadama.

Godišnje takmičenje u trkama kadama postoji od 1960-ih i održava se svake godine u srpnju.

6. Policija daje “pozitivne karte” za dobra dijela

Neke policijske uprave u Kanadi počele su da izdaju pozitivne karte mladima kako bi ih ohrabrile da čine dobre stvari. Ideja je zaživjela inicijativom jednog policajca koji je radio dugi niz godina. Mislio je da će ohrabrivanje mladih i davanje do znanja da njihova dobra djela ne prođu nezapaženo natjerati da počnu da budu  odgovorniji.

7. Kanada ima relativno niske stope kriminala

Kanada se generalno smatra sigurnom zemljom za život i posjetu. Njen glavni grad Otava ima jednu od najnižih stopa kriminala u zemlji.

8. Vreme nije tako hladno kao što se čini.

Možda ste navikli da mislite da je Kanada zaista hladna zemlja sa beskrajnim snijegom, ali to nije točno. Dok u sjevernim krajevima vrijeme dostiže ekstremno niske temperature, a ljeto traje samo 2 mjeseca, većina Kanađana tamo ne živi. U Vankuveru, jednom od najvećih gradova, čak i ne pada tako često snijeg, ali je jako kišovito.

9. Kanada ima svoje verzije čudovišta iz Loh Nesa

Ogopogo je jezersko čudovište koje navodno živi u jezeru Okanagan u Britanskoj Kolumbiji. Legenda iza toga potiče iz folklora Prvih naroda. Iako, naravno, takvo stvorenje ne postoji u stvarnom životu, ono se koristi kao simbol za promociju pokrajine u raznim medijskim oglasima. Među ostalim mitskim stvorenjima za koja se kaže da postoje u vodama Kanade, imaju Igopogo, Manipogo, čudovište iz jezera kornjača i mnoga druga! Svi potiču iz kanadskog folklora.

10. Kanada je dom za 62% svjetskih jezera

Kanada ima više jezera nego ostatak svijeta zajedno. Iako jezera igraju važnu ulogu u životnoj sredini, ona su takođe samo preljep prizor koji treba vidjeti. A zemlji ne nedostaje lijepih pogleda.