razvojni_logo_cb_s

Junetina s graškom i noklicama

Kombinacije mekane junetine, graška, mrkve i noklica je jelo koje će vas sigurno ugrijati. Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršinom.

Sastojci

Broj porcija

6

Junetina s graškom

500 gjunetine ( vrat ili lopatica), nasjeckana na kockice

2 glaviceluka, sitno nasjeckane

2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana

Sol, po ukusu

1veća mrkva, nasjeckana na tanke kolutiće

Papar, po ukusu

1 žlicaslatke paprike

1 žlicatimijana

300 gsmrznutog graška

Ulje

1,5 lgoveđeg temeljca ili mlake vode

Peršin, za posluživanje, nasjeckan

Noklice

1jaje

Sol

Ulje, par kapi

2 žlicebrašna

Priprema

Junetina s graškom

1 Zagrijte ulje

Meso skinite s kosti, očistite od žilica te ga nasjeckajte na kockice. Nasjeckajte luk, češnjak i mrkvu, zatim zagrijte ulje. 

2 Pržite meso

Na zagrijano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte i meso te ga pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Smanjite vatru i nastavite pirjati na slabijoj vatri dok sva tekućina ne ispari, a meso se ponovno počne pržiti. 

3 Začinite

Dodajte mrkvu i kratko ju popržite, zatim dodajte češnjak, nekoliko puta izmiješajte – toliko da zamiriše. Posolite i popaprite, dodajte papriku i timijan te dobro izmiješajte. 

4 Krčkajte

Dodajte malo temeljca, toliko da sve prekrije, ostavite da zakuha, smanjite vatru i nastavite krčkati, po potrebi podlijevajući temeljcem. Krčkajte otprilike 45 minuta do sat vremena dok meso u potpunosti ne omekša. 

Noklice

5 Pripremite smjesu za noklice

Dok vam jelo krčka, pripremite noklice tako da umutite jaje s malo soli i nekoliko kapi ulja. Postepeno dodajte brašno – jednu po jednu žlicu, cijelo vrijeme miješajući kako biste dobili rijetko, ali ne u potpunosti tekuće tijesto. Ostavite sa strane.

6 Ukuhajte noklice

Pred kraj kuhanja mesa, dodajte grašak, a nakon što jelo počne ponovno kuhati, lagano ukuhavajte noklice. Neka vam mjera za noklice bude pola žličice jer one kuhanjem dosta narastu. Nakon što ste iskoristili sve tijesto za noklice, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Poklopite i ostavite još malo da odstoji, da se okusi prožmu. Poslužite posipano sitno nasjeckanim peršinom.