Kombinacije mekane junetine, graška, mrkve i noklica je jelo koje će vas sigurno ugrijati. Ovo klasično jelo najbolje je toplo, posluženo sa svježe nasjeckanim peršinom.
Sastojci
Broj porcija
6
Junetina s graškom
500 gjunetine ( vrat ili lopatica), nasjeckana na kockice
2 glaviceluka, sitno nasjeckane
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
Sol, po ukusu
1veća mrkva, nasjeckana na tanke kolutiće
Papar, po ukusu
1 žlicaslatke paprike
1 žlicatimijana
300 gsmrznutog graška
Ulje
1,5 lgoveđeg temeljca ili mlake vode
Peršin, za posluživanje, nasjeckan
Noklice
1jaje
Sol
Ulje, par kapi
2 žlicebrašna
Priprema
Junetina s graškom
1 Zagrijte ulje
Meso skinite s kosti, očistite od žilica te ga nasjeckajte na kockice. Nasjeckajte luk, češnjak i mrkvu, zatim zagrijte ulje.
2 Pržite meso
Na zagrijano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte i meso te ga pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Smanjite vatru i nastavite pirjati na slabijoj vatri dok sva tekućina ne ispari, a meso se ponovno počne pržiti.
3 Začinite
Dodajte mrkvu i kratko ju popržite, zatim dodajte češnjak, nekoliko puta izmiješajte – toliko da zamiriše. Posolite i popaprite, dodajte papriku i timijan te dobro izmiješajte.
4 Krčkajte
Dodajte malo temeljca, toliko da sve prekrije, ostavite da zakuha, smanjite vatru i nastavite krčkati, po potrebi podlijevajući temeljcem. Krčkajte otprilike 45 minuta do sat vremena dok meso u potpunosti ne omekša.
Noklice
5 Pripremite smjesu za noklice
Dok vam jelo krčka, pripremite noklice tako da umutite jaje s malo soli i nekoliko kapi ulja. Postepeno dodajte brašno – jednu po jednu žlicu, cijelo vrijeme miješajući kako biste dobili rijetko, ali ne u potpunosti tekuće tijesto. Ostavite sa strane.
6 Ukuhajte noklice
Pred kraj kuhanja mesa, dodajte grašak, a nakon što jelo počne ponovno kuhati, lagano ukuhavajte noklice. Neka vam mjera za noklice bude pola žličice jer one kuhanjem dosta narastu. Nakon što ste iskoristili sve tijesto za noklice, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Poklopite i ostavite još malo da odstoji, da se okusi prožmu. Poslužite posipano sitno nasjeckanim peršinom.