razvojni_logo_cb_s

Emocionalna ravnoteža i kako je postići

Emocionalna ravnoteža mirno je stanje uma podložno promjenama i smatra se sinonimom za stabilnost.

To stanje odražava mir u nama samima, to je stanje uma u kojem prevladava naše osobno znanje i pravilno izražavanje emocija. Da bismo postigli unutarnji sklad i osjetili harmoniju, potrebno je pronaći poveznicu između osobnog, unutarnjeg i vanjskog svijeta.

Potrebno je upoznati sebe i preispitati se bez straha od osjećaja neizvjesnosti. Ovo nije lagan proces, potrebno je uložiti vremena i volje, ali jednom kada se preispitate i osjetite svoje strahove i želje, shvatit ćete što želite. Emocije su jedno od najvećih bogatstava, budući da su poveznica između onoga što osjećamo i onoga što nas okružuje u vanjskom svijetu. Emocije nerijetko koristimo i kao obrambeni mehanizam, svojevrstan “štit” kako bismo se zaštitili u određenim životnim situacijama.

Kontrolirati  emocije možemo jedino kada uistinu poznajemo sebe, kada smo odlučni u onome čime se želimo baviti i na koji način ćemo to ostvariti, kako bismo dobili ono što želimo i što nas čini ispunjenima.

Svi želimo postići nešto u životu, posjedujemo svoj cilj, a empatija i interakcija s drugim ljudima uvelike pomaže u postizanju emocionalne harmonije, budući da u tim trenucima iskusimo i nove emocije. Socijalne vještine uvelike doprinose  rastu i jačanju naše emocionalne ravnoteže, a budući da se osobni rast veže  isključivo uz rad, postizanje emocionalne ravnoteže kao nagrada najbolji je dar.

Izgradnja vlastite osobnosti zahtjeva dosta truda, a kako bismo pospješili vlastitu samomotivaciju, potrebna je predanost,  želja za uspjehom uz preuzimanje inicijative. Iako to često nije lako kako se čini, potrebno je vjerovati u sebe, osloniti se na vlastite osjećaje, jer je upravo to korak bliže ka postizanju unutarnjeg sklada, odnosno, emocionalne sta