razvojni_logo_cb_s

Selo sa najviše jezera u Europi danas se bori za opstanak

Selo Preodac, u općini Bosansko Grahovo, proglašeno je za selo sa najviše izvora u Evropi – ima više od 360 izvora i vrela aktivnih tokom cijele godine, a cijeli kraj je stjecište legendi i prirodnih ljepota.

Selo se nalazi u samom podnožju veličanstvene srednjovjekovne Momčilove kule i ima nepregledne pašnjake i šumu.

Nema konkretnijih informacija o ovoj kuli, ali postoji niz legendi koje se vežu za ovo povijesno blago.

Pretpostavlja se da je Momčilova kula sagrađena u periodu Visuć grada, koji se nalazi nedaleko od Drvara, kao i Manastir arhangela Mihaila u Koluniću, u općini Bosanski Petrovac.

“Postoji legenda koja kaže da je Momčilova kula ukleta. Ima i priča o krilatom konju kome su odrezali krila”, pričaju žitelji sela koji su još uvijek ostali u ovom kraju.

On kaže da kula nosi naziv po Momčilu, koji je zaustavljao najezde Turaka.

Odmah pored se nalazi Šatorsko jezero, nazvano po planini Šator /1.875 metara sa istoimenim planinskim vrhom, jednim od najljepših u Bosni.

Kraj je poznat i po runolistu – endemskoj vrsti biljke koja je svoje stanište našla upravo na ovoj ljepotici.

Cvijet nestvarne ljepote i iz kamena prkosi vjetru i suncu sa zapada.

Poznata je još jedna legenda povezanu sa Šator planinom – u Šatorskom jezeru uoči Svetog Ilije kupaju se nerotkinje kako bi ostale u drugom stanju.I gdje god da se okreneš u ovom kraju sve je vezano sa legende, posebnosti i prirodne ljepote,ali to nije iskorišteno za razvoj ovog kraja,a ovo selo od potpunog nestanka čuva preostalih 30 žitelja.