razvojni_logo_cb_s

Napuštena kuća na Petrovoj gori krije strogo čuvanu tajnu

Blizu spomenika Petrova gora nalazi se kuća u šumi. Izvana izgleda kao bilo koja druga kuća. Ima nekoliko katova, a zanimljiv dio kuće je dizalo, koje ne ide na gornje katove. Umjesto toga ide u podzemlje, 50 metara. Ova top tajna radio relejna postaja Magarčevac dizajnirana je da izdrži atomski udar’, opisuju članovi CI-a svoj doživljaj ovog fascinantnog objekta, jedne od najčuvanijih tajni bivše JNA.

Magarčevac je izgrađen tako da je ukopan u stijeni te je svojoj posadi pružao sigurnost od atomskog udara i gotovo tri mjeseca života ispod zemlje. Kako je za specijaliziranu stranicu o Petrovoj Gori pojasnio Zlatko Cišper, vojni stručnjak, kuća se prostire na 2000 četvornih metara, uz čitav niz prostorija – spavaonice, električna centrala, kuhinja, spremišta, prostor za dekontaminaciju…

Svi prostori su međusobno odijeljeni pregradama i vratima s udarnim ventilima za slučaj atomske eksplozije. U izlaznom dijelu nalaze se betonska vrata od 40 tona, konstruirana da razbiju i zaustave val nuklearnog udara.