razvojni_logo_cb_s

Etno selo Herceg – čudo hercegovačkog kraja

Etno selo Herceg nastalo je 2008. godine, no proces sazrijevanja ideje o njegovom postanku odvijao se dugo i postepeno. Herceg svjedoči o jednom vremenu zatočenom u kamenjaru Hercegovine utjelovljujući način i kulturu života na škrtom kamenu.

Selo izraslo iz kamena i stvoreno od kamena, udaljeno svega nekoliko kilometara od znamenitog svetišta Međugorja, na tromeđi Čitluka, Međugorja i Ljubuškog, s pravom se može nazvati čudom hercegovačkog kraja.

Kompleks raspolaže smještajnim kapacitetima u 70 moderno uređenih soba, restoranom i dodatnim sadržajima.

Centar kompleksa čini restoran Herceg, zatim zaselak s 10 kamenih kuća u kojima se nalaze hotelske sobe, a tu su još i 3 zasebne kućice apartmani. Na taj dio se naslanja trgovački dio s desetak trgovina opremljenih rukotvorinama, suvenirima i tradicionalnim proizvodima poput domaćeg meda ili svježe samljevenog brašna

Za poslovne namjene sagrađena je kongresna dvorana, a uz nju je impresivni  amfiteatar za  kulturna  zbivanja. U drugoj fazi izgrađena  je multifunkcionalna dvorana Kraljica Katarina i konačno 2014. godine je otvoren vanjski bazen površine 1250 m2. Sagrađen  po najnovijoj bio design tehnologiji uz prateće sadržaje kao što je vanjski bar, fitness na otvorenom itd.

Prekrasan otvoreni bazen vodene površine 1200 m2, uz koji su postavljeni vanjski bar, kutak za fitness na otvorenom, terase, kao i prostor za sunčanje.

Svojim dizajnom bazen se savršeno uklopio u cjeloviti ambijent jedinstvenog Herceg etno sela.

Lijepo osmišljeni prostrani i prikladno premošteni bazen Etno plaže izgrađen je po inovativnoj i najnovijoj “biodesign” tehnologiji, odnosno od tehnološki napredne smole i drugih materijala za strukturalnu čvrstoću, što uvelike pridonosi zaštiti okoliša, po čemu je, u trenutku kad je završen, bio prvi bazen takve vrste izgrađen u Bosni i Hercegovini.

Prostor bazena prostire se na oko 4.000 četvornih metara, od kojih polovinu zauzimaju vodene površine.

Unutar sela, nalazi se jedna kamena kuća koja je zamišljena kao muzej. U toj kamenoj kući sve je postavljeno kao prije više od sto godina. Ova kuća je, kao uostalom i cijelo selo, svjedok nekih starih vremena.

Unutar i oko kuće se nalaze mnogi autentični predmeti i oruđa, specifični za hercegovački kraj u ta stara, zaboravljena vremena. Namještaj, posuđe, razni alati, prijevozna sredstva, ukrasi, svjedoče o načinu života ovdašnjih obitelji.

Budući su i domaće životinje u hercegovačkom kraju postale rijetkost, pa tako danas najmlađi naraštaji jedva da i poznaju kravu, magarca, ovcu i kozu, ovdje smo se potrudili na jednom mjestu okupiti naše domaće životinje.

Među njima su najpopularniji magarci, a tu je odmah i mali konj (pony). Za mališane je to neodoljiva atrakcija, jer mogu uživati dodirujući ih pa čak i hraneći neke od njih, naravno uz nadzor odraslih.