razvojni_logo_cb_s

Srbi gube pravo na manjinsko vijeće u Otočcu, a Hrvati u Vrhovinama dobivaju zamjenika načelnika

Već smo pisali o prvim stvarima koje su se dogodile u proteklom periodu,a koje su direktno vezuju za posljednji popis stanovništva. Naime, žitelji Otočca i Brinja u Lici su ostali bez prava apliciranja na natječaje za razvoj poljoprivrede na područjima nastanjenim nacionalnim manjinama.

Tako su svi žitelji iz Otočca izgubili pravo apliciranja na ovaj natječaj zbog toga što je broj Srba u Otočcu pao na 4,97%, odnosno nedostajala su 3 čovjeka koja su se izjasnili kao Srbi da bi se prešao prag od 5 % što je bio osnovni preduvjet za prihvatljivost nekog područja.Veće političke promjene na području Like očekuju se tak nakon slijedećih izbora. Naime, pošto je broj Srba u Otočcu pao ispod 5% srpska zajednica gubi pravo na gradsko manjinsko vijeće. I na posljednjim izborima koji su održani ove godine izlaznost je bila jako loša. Od 475 birača na izbore je izašlo samo njih 22, a kandidatkinja sa najvećim brojem glasova osvojila je njih ukupno 12.

Na području općine Vrhovine situacija je drugačija, i hrvatski narod nakon slijedećih lokalnih izbora ima pravo na svojeg zamjenika načelnika.