razvojni_logo_cb_s

Jasmina Stojanović: Sve što sam uradila u životu, i profesionalno i privatno, uradila sam da budem neovisna i slobodna

Razvojni portal će u narednom periodu imati ekskluzivne intervjue sa poznatim i uspješnim ljudima. Krećemo sa astrološkim intervjuom sa Jasminom Stojanović.

Jasmina Stojanović je autorica knjige ” Sreća kao razvoj svesti “, radila je kao izvršna urednica magazina ” Men’s Health “, glavna i odgovorna urednica magazina ” Sensa ” , projektni menadžer u magazinu “Original” i menadžer u Fondaciji Novak Đoković.

Astrologija daje mogućnost da osobu može definirati kroz osobinu znaka u kom je osoba rođena i kroz planete koja su raspoređene u njenoj natalnoj karti. Strelac po definiciji je osoba koja voli da istražuje, da osvaja svoju slododu, da iskazuje otvoreno svoje mišljenje i svoje stavove. To su osobe koje su neumorne u osvajanju novih životnih avantura posebno kada se radi o stvaranju sopstvenog duhovnog puta. Jasmina je rođena u znaku Strelca i njen podznak je u znaku Strelca. 

1. Vaš horoskop govori da ste rođeni u znaku Strelca, vatreni znak koji voli svoju slobodu i voli da istražuje razne životne oblasti. Napisali ste knjigu ” Svesni život za srećni život “.  Koliko energija Strelca se odražava u sam naslov knjige? Gdje ste našli inspiraciju za knjigu ? 

Energija Strelca je magična i obožavam kada sam u njoj. Ona je kao rijeka, i to veoma brza rijeka koja nosi. Bujica radosti i optimizma koja se probudi i koja nepogrešivo ide ka cilju. Knjigu “Sreća kao razvoj svesti” napisala sam, ili bolje reći – skrojila sam, spajajući mnogo različitih stvari. Da počnemo od naslova u kome se spajaju SREĆA i SVIJEST. Svi na ovaj ili onaj način želimo da budemo sretni ili da imamo sreće. Da kreiramo najbolje i najljepše stvari u životu. Tako sam i ja razmišljala o toj kreaciji realnosti i u istraživanjima došla do toga da je ključni element za to naša SVIJEST. Zatim, spojila sam uvodnike i tekstove koje sam pisala tijkom godina i intervjue ličnosti sa kojima sam radila tokom karijere. Povezala sam osobno i profesionalno, istraživanja i edukacije, razmišljanja i realne događaje. Inspiracija je moj život, jedna decenija ispunjena brojnim izazovima i želja da počnem novo poglavlje u svom životu i otvorim se ka novim mogućnostima. 

2. Podznak je ono što nas razlikuje od drugih ljudi. Kod vas Sunce i podznak se nalaze u istom znaku, u znaku Strelca. Koliko vam je važna osobna sloboda posebno kada su u pitanju odnosi sa drugim ljudima? 

Osobna sloboda mi je apsolutno najvažnija. Ne podnosim zabrane, autoritete, pravila, zatvorene prostore ili uopće iluziju zatvorenosti. Nikako se ne snalazim u vezama i prijateljstvima koje se baziraju na posesivnosti, ljubomori, identifikaciji sa partnerima ili prijateljima. Sloboda je, pored ljubavi, moja najveća i najvažnija vrijednost koja kreira i moje kriterije. Sve što sam i uradila u životu, i profesionalno i privatno, uradila sam da budem apsolutno neovisna (slobodna) i da mogu da kreiram svoj život onako kako želim i osjećam.

3. Jupiter je vladajuća planeta vaše natalne karte i govori o potrebi da radite stalno na svom duhovnom razvoju osobnosti. Dugo ste bili glavni urednik magazina Sensa. Šta je ono najbolje što ste ponjeli iz tog perioda ? 

Iz perioda mog uredništva u Sensi ponjela sam ogromno znanje stečeno na edukacijama i tokom rada na brojnim temama i sa različitim ličnostima i učiteljima. Nosim bogatstvo koje čine ljudi, odnosi, poslovne suradnje, projekti, certifikati, putovanja. To je neprocjenljivo iskustvo i period koji je bio ispunjen mnogo lijepim i mnogo ružnim stvarima ali koji je učinio mnogo toga za moj razvojni put. Duhovnost boji moje postojanje oduvjek, samo mjenja oblike i traži nove puteve. Jedno vrijeme sam učila „iz klupe“, da tako kažem, osjećam da je sada vrijeme da učim kroz putovanja, destinacije, daleke, daleke… Ili bar tako želim 😊))

4. Venera u znaku Jarca se nalazi u vašem drugom polju, polju stvaranja i poduzetništva. Što vam je najbitnije u poslu ? 

U poslu, pa i u životu, najvažnija mi je ljepota, umjetnost, sklad po nekoj mojoj mjeri i estetici. Potrebno mi je da svoje umjetničke sklonosti materijalizujem i da od toga zarađujem. Važna mi je sigurnost, ali se to kosi sa mojom potrebom za slobodom pa tu nastaju najveći konflikti, i unutrašnji i spoljašnji. Želim slobodu ali mi je važna sigurnost. I onda se odlučim za sigurnost koja mi postane brzo dosadna pa bih opet slobodu… Jedan čudan krug u kome se vrtim i nikako da naučim da ga prekinem. 

Mislim da mi taj Jarac daje uzemljenost, diciplinu, traži red od mene, da stvari planiram u vremenu, da donosim konkretne odluke i korake i da to balansira onu vatru od duplog Strelca uz koju bih lako mogla i da sagorim. Daje mi da volim stvari od velike vrijednosti, umijem da prepoznam kvalitet i da ga unovčim. Da nije onog šašavog Strelca, vjerujem da bih bila mnogo poduzetnički uspješnija po pitanju materije. Ovako, odlično umijem da zaradim i još bolje i brže da potrošim. 

5. Šta mislite o astrologiji i šta je ono što volite ili ne volite kada je u pitanju samo tumačenje horoskopa? 

Astrologiju obožavam oduvjek. Proučavala sam je samostalno, surađivala sam i surađujem sa mnogim astrolozima i pohađala sam i sama obuku na Kepler Institutu za astrologa. Međutim, u jednom momentu sam osjetila da, koliko god da je divna i precizna i otkriva ogromno polje mogućnosti, može da bude ograničavajuća. Zapravo, to sam spoznala uz brojne klientkinje i prijateljice astrološkinje koje su počele da mjere svaki potez prema planetama i dešavalo se da propuste neke važne životne momentume ili da jednostavno njihov posao stoji dok se planete ne poslože. Ili se dešava da onda odjednom svi u istom trenutku rade iste stvari namjenjene istoj ciljnoj grupi i da nemaju onda adekvatne rezultate. 

Najviše mi je pomoglo kada sam čula da je Mahariši Maheš Jogi, osnivač Transcedentalne meditacije i odlični poznavalac Đotiša, indijske astrologije, koja je još preciznija i točnija od zapadne, bez obzira na to što je mogao da predvidi svaki trenutak – i povoljan i nepovoljan – uvijek radio, podučavao, širio znanje o meditaciji i inspirisao ljude. Od tada sam sasvim promjenila svoj odnos. Ne pratim uopće kretanja planeta – radim svoje, živim svoju najvišu misiju, kreiram lijepe stvari za svijet i poštujem prirodu. Nekada će me podržati, nekada neće, nekada ću uspjeti, nekad neću, ali put je dragocjen i na kraju tog puta – bogatstvo kojim sam ga ispunila je svjetlost sa kojom ću ići dalje. 

6. Koja je vaša poruka čitateljima Razvojnog portala iz kuta jedne uspješne žene u znaku Strelca ?

Ne znam koliko Strelac može da savjetuje, jer su naši potezi uvijek na granici hrabrosti i ludosti, ali ako govorim iz dubine duše, onda bih citirala Bukovskog: „Ako ćete da pokušavate – idite do kraja! Nema sličnog osjećanja,bićete sami sa bogovima, a noći će buktati u plamenu. Jahaćete život sve do savršenog smjeha. I to je jedina borba vrijedna truda.” Živite život u svoj punoći, neka se desi sve – i lijepo i ružno i buka i bijes. Osjetite sve aspekte, upijajte sve emocije, budite hrabri i ludi i da – idite do samog kraja!