razvojni_logo_cb_s

Trajno zatvaranje farmi: Izdvajaju se ogromna sredstva za prestanak bavljenja stočarstvom      

Europska komisija odobrila je financijska sredstva od 1,47 milijardi eura za planirano smanjenje stočnog fonda u Nizozemskoj. Novac će se iskoristiti za kupnju do 3.000 farmi stoke u područjima Natura 2000 i njihovo trajno zatvaranje. Cilj vlade u Haagu je smanjiti emisije dušika iz poljoprivrede u posebno zagađenim.

Riječ je o dvije sheme, takozvanim “LBV” i “LBV plus” programima. U sklopu prvog, vrijednosti oko 500 milijuna eura, naknada se dodjeljuje u obliku izravnih bespovratnih sredstava.

Cilj je nadoknaditi do 100% gubitka poljoprivrednika koji trajno i nepovratno zatvore svoje farmemuznih krava, svinja ili peradi. Proizvođači se obvezuju da neće pokrenuti istu proizvodnju životinja bilo u Nizozemskoj ili kojoj drugoj državi članici EU.

Shema LBV-plus vrijedna 975 milijuna eura otvorena je za stočne farme s najvećim emisijama dušika. Osim uzgajivačima mlijeka, svinja i peradi, mogu ga koristiti i uzgajivačiteladi. Pod određenim uvjetima, poljoprivrednicima se nadoknađuje do 120% gubitaka.

Obveza nebavljenja stočarstvom odnosi se i na budućeg kupca ili korisnika predmetnog zemljišta.