razvojni_logo_cb_s

Kako jogurt utječe na zdravlje srca ?

Jogurt može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti kod žena i muškaraca koji pate od hipertenzije, otkrivaju istraživači Oxford University, a rezultati studije objavljeni su na American Journal of Hypertension. Studija navodi da jogurt treba što više primjenjivati u ishrani jer to doprinosi manjem riziku od kardiovaskularnih bolesti.

Poznato je da je visoki krvni tlak glavni faktor rizika od kardiovaskularnih bolesti. Klinička ispitivanja ranije su pokazala korisne efekte konzumiranja mliječnih proizvoda na zdravlje. Studija je pokazala da veća konzumacija mliječnih proizvoda ima korisne efekte na komorbiditete u vezi s kardiovaskularnim bolestima kao što su hipertenzija, dijabetes tipa II..

Među ženama, jogurt je smanjio rizik od infarkta za 30%

Naučnici sa Oxford University u analizu su uključili više od 55.000 žena, starosti od 30-50 godina koje su imale visoki krvni tlak i bile su dio programa Nurses Health Study i 18.000 muškaraca životne dobi od 40-75 godina. Od njih je zatraženo da popune upitnik od 61. stavke 1980. godine kako bi prijavili uobičajeni unos jogurta.

Rezultati studije pokazali su da je veći unos jogurta bio povezan sa smanjenjem rizika od infarkta za 30% među ženama i 19% sa smanjenjem rizika kod muškaraca tokom praćenja zdravstvenih stručnjaka.

Dvije čaše jogurta tjedno, čuvaju zdravlje srca

Žene i muškarci konzumirali su više od dvije čaše jogurta tjedno, što je 20% manji rizik od koronarne bolesti srca ili moždanog udara tokom perioda praćenja.