razvojni_logo_cb_s

Poljoprivrednici iz 58 općina i gradova ostat će bez dodatne potpore u poljoprivredi

U e-savjetovanju je Pravilnik o određivanju područja s prirodnim i ostalim ograničenjima, koji donosi brojne promjene za poljoprivrednike koji su do sada, u okviru IAKS mjere 13, dobivali dodatnu potporu po hektaru.

U gorsko planinskim područjima (GPO) poljoprivrednici su do sada dobivali 226 eura po hektaru. Oni koji rade na područjima značajnih prirodnih ograničenja (ZPO) mogli su računati na dodatnih 120 eura po hektaru, a poljoprivrednici iz područja s posebnim ograničenjima (PPO) na dodatnih 82 EUR/ha.

Neke su jedinice lokalne samouprave potpuno izbačene s liste, neke su pale u nižu kategoriju ili višu, a neke koje nisu bile na listi sada su uvrštene.

Na listi onih čiji poljoprivrednici zauvijek ostaju bez dijela potpore je čak 58 općina i gradova. Među njima su Petrinja, Virovitica, Karlovac, Kutina, Daruvar, Pakrac, Garešnica, Zaprešić, Zlatar, Novi Marof, Okučani, Štitar, Rešetari, Voćin.. Poljoprivrednici iz ovih krajeva ostaju bez 120 eura po hektaru godišnje.

U nižu kategoriju potpora (PPO umjesto ZPO) prebačeno je 46 općina i gradova. Manje novca tako će dobivati poljoprivrednici iz, primjerice, Benkovca, Obrovca, Promine, Imotskog, Solina, Sukošana, Šolte, Buzeta, Dugopolja, Konavle, Slunja te čak 11 općina u Istri.

Sa druge strane najbolje će proći nekoliko općina u Slavoniji koje do sada nisu bile na listi za dodatne potpore.