razvojni_logo_cb_s

Ono što možda niste znali o cipelama na petu

Visoke pete dugo su vremena smatrane modernim izumom, unatoč tomu, njihova povijest duža je nego što mislimo, a sa sobom nosi i neke zanimljivosti. Primjerice, visoke pete u originalu uopće nisu bile namijenjene ženama, već muškarcima.

Povijest visokih peta počinje davno, još u Antičkoj Grčkoj, gdje su glumci nosili cipele na platformama koje su bile izrađene od drveta ili pluta. Nosili su ih kako bi u predstavama predstavljali socijalne klase gdje su likovi iz višeg staleža, simbolično, stajali na cipelama sa višim platformama.

Isto tako, poznato je kako su na francuskim dvorovima od 17.-og pa sve do 18. stoljeća upravo muškarci nosili cipele na petu. One su odražavale statusni simbol.

Tek se u 18. stoljeću počinje razvijati percepcija o visokim petama kao odjevnom predmetu namijenjenom za žene te ih muškarci prestaju nositi budući da postaju rodno definirane.

“Prve” zapažene ženske cipele bile su neugledne “Chopines”-ice.  Prve su zapažene u Veneciji 1400-ih i bile su dizajnirane s dramatičnim platformama nekad visokim i do par desetaka centimetara. Vremenom, platforme s petom polako su se razvile u kulturni i ukrasni simbol koji se proširio Europom, sve dok nije stigao do Engleske i Francuske. Zanimljivo je kako je tamo visoka potpetica jedno vrijeme bila zabranjena jer se smatralo da je to vrsta cipele koja je bila karakteristična za prostitutke. Otprilike u to vrijeme (od sredine 16.-og do početka 17.-og stoljeća), visoke potpetice ismijavali su i članovi visokog društva, vjerski komentatori pa čak i veliki William Shakespeare.

Tek 1533. godine, ideja o niskom potplatu s visokom potpeticom postala je “ženstvena” zahvaljujući kraljevskom vjenčanju Catherine de Medici, koja se udala vojvodu od Orleansa dok je nosila neuobičajene potpetice koje su tada navodno služile za jahanje. Međutim, sve do 18. stoljeća štikle su uglavnom nosili samo aristokratski muškarci poput Francuskog kralja Luja XIV., koji je (kako se nagađa) često nosio pete kako bi nadoknadio svoj niži rast. Čak je stvorio zaštitni znak crvene štikle tjerajući muške članove njegova dvora da ih često nose.

Stiletto potpetice, koje su danas veoma popularne viđene su tek 1954. godine. Ovaj model potpetica osmislio je Roger Vivier i nadjenuo mu ime koje na talijanskom znači “tanak bodež”.  Tijekom sljedećih 50 godina popularnost štikle je slabila i rasla, ali jedno je sigurno, cipele na visoku petu uvijek će imati mjesto u srcima i dušama, modno osviještenih žena.