razvojni_logo_cb_s

Sobne biljke – prirodni pročišćivači zraka i oku ugodna dekoracija

Sobne biljke nezaobilazan su detalj u uređenju interijera, budući da osvježuju prostor i pretvaraju ga u pravu malu oazu mira! Osim toga, biljke obogaćuju prostor kisikom i djeluju umirujuće, stoga su prazne police i usamljeni kutova doma savršeno mjesto za dodati malo zelenila. Sobne biljke, osim što će uljepšati i oživjeti prostor vašeg doma, učinit će vas zdravijima i sretnijima. One nude brojne psihološke i fizičke prednosti, kao što je smanjenje umora i veća fokusiranost. Bitno je naglasiti kako sobne biljke poboljšavaju kvalitetu zraka, budući da ispuštaju vodenu paru u zrak te samim time povećavaju njegovu vlažnost, što pomaže u poboljšanju zdravlja respiratornih organa. Osim toga, stručnjaci su dokazali kako upravo aktivnosti zalijevanja i presađivanja biljaka pozitivno utječu na organizma, budući da smanjuju razinu stresa i potiču stanje mira te na taj način doprinose većem osjećaju ugode u vašem domu. Ukoliko imate problema s alergijama, postoje i određene biljke poput mirnog ljiljana, čiji listovi mogu dohvatiti alergene te samim time smanjiti alergijske reakcije.

Najbolje od svega je to što većinu kućnih biljaka nije potrebno mnogo zalijevati, neke je dovoljno zaliti jednom tjedno. Što je još jedna od prednosti da unesete malo živosti i zelenila u toplinu vlastitog doma. 

Izdvojili smo nekoliko kućnih biljaka, jednostavnih za održavanje, a oplemenit će svaki dom, budući da su prirodni pročišćivači zraka i oku ugodna dekoracija.

Mirni ljiljan

Ova prekrasna sobna biljka s elegantnim bijelim cvjetovima lako se uklapa u svaki interijer. jedna je od najtraženijih kućnih biljaka na svijetu, budući da se hrani štetnim zračenjem, stoga ju je idealno smjestiti uz TV ili računalo. Osim toga, ova čudotvorna biljka pročišćuje zrak.

Mirni ljiljan izuzetno je zahvalan i neće uvenuti ukoliko ga zaboravite zaliti, a može preživjeti i bez direktne sunčeve svjetlosti.

Engleski bršljan

Ova sobna biljka odličan je izbor ukoliko želite dodati živosti prostoriji, budući da je prekrasnog izgleda i odličan je pročišćivač zraka.

Engleski bršljan, ne zahtjevna je biljka koju je potrebno držati na umjerenoj temperaturi i svjetlosti. Što  se tiče zalijevanja, dovoljno je jednom tjedno, a biljka će brzo napredovati i postati glavni detalj vašeg doma.

Drvo života

Dracena ili drvo života izuzetno je otporna biljka koja uspijeva uz malo dnevnog svijetla i povremeno zalijevanje. Jedino na što  trebate obratiti pažnju jest to da joj osigurate dovoljno veliku teglu kako bi imala prostora, odnosno kako bi se njezin korijen mogao razvijati. Izuzeto su zahvalne i otporne, što znači da možete otputovati na dulji period bez brige hoće li ona opstati.

Krasula

Ovu biljku još se naziva i drvo novca, a naziv je dobila prema svojim listovima koji podsjećaju na novčiće. Inače spada u porodicu sukulenata. Ako se vodimo prema Feng Shui praksi, ova biljka odličan je izbor ukoliko želite privući materijalno bogatstvo, a potrebno ju je držati što bliže ulaznih vrata.

Ovo je zapravo najmanje zahtjevna biljka. Sve što je potrebno za njezin napredak jest jedna posuda srednje veličine i minimalno zalijevanje budući da spada u porodicu sukulenata, dovoljno ju je zaliti jednom do dva puta mjesečno, a u zimskom periodu dovoljno ju je zaliti samo jednom.

Aloe Vera

Ova predivna biljka neće služiti samo kao ukras u vašem domu, već će poslužiti i u ljekovite svrhe, pogotovo za kožu. Ovu staru mezopotamijsku biljku potrebno je smjestiti u teglu gdje će imati dovoljno prostora kako bi se njezin korijen razvio te ju držati na sunčanoj strani prozora s južne ili istočne strane. S vremenom kako biljka postaje starija, potrebno je i manje svijetlosti. Što se tiče zalijevanja, dovoljno je jednom tjedno, a u zimskim mjesecima jednom mjesečno.

Nakon četiri godine, biljka se smatra zrelom te tada njezine listove možete iskoristiti kao masku za lice.