razvojni_logo_cb_s

Mirni ljiljan –  biljka koja upija štetna zračenja

Mirni ljiljan, spatifilum ili jedarce, a često se naziva i ženskom srećom, višegodišnja je biljka uobičajena za tropske krajeve Srednje i Južne Amerike. Krasi ju titula prirodnog pročišćivača zraka, budući da se hrani štetnim zračenjem, i smanjuje toksične plinove poput ugljičnog monoksida. Osim što pročišćuje zrak, upija i štetna isparavanja proizvoda koje često i sami koristimo, poput sredstva za čišćenja i acetona. Spomenuto je kako apsorbira štetna zračenja, a osim toga, ova čudesna biljka smanjuje plijesni i vlagu, stoga ju je idealno smijesiti u kupaonicu. Doprinijeti će i boljem snu ukoliko patite od nesanice jer filtrira zrak u prostoriji, a može dohvatiti i alergene, što doprinosi tome da lakše dišemo i bolje spavamo. Također, ova prekrasna biljka predstavlja prosperitet i blagostanje pa ju je dobro držati u radnoj sobi, a inače simbolizira mir i čistoću.

Jednostavnog i elegantnog izgleda, karakterističan po dugim, sjajnim, tamno-zelenim listovima i prekrasnim bijelim cvjetovima koji daju posebnu čar, mirni ljiljan sobna je biljka koja se uklapa u svaki interijer. Stoga i ne čudi što je postala jedna od najtraženijih kućnih biljaka, ali važno je napomenuti kako je sok mirnog ljiljana otrovan pa ga je potrebno držati podalje od znatiželjnih pogleda kućnih ljubimaca i malene djece. 

Srećom, ovaj prirodni pročišćivač ne zahtijeva previše pažnje pa je idealan izbor ukoliko ne raspolažete s previše vremena ili nemate naviku brinuti o biljci.

Ova višenamjenska, tropska biljka najbolje će uspijevati ukoliko ju smjestite negdje gdje nije izložena direktnom izvoru svijetlosti, budući da mirni ljiljan voli sjenovita mjesta, najbolje ga je smjestiti kod prozora na zapadnoj ili sjevernoj strani gdje nije direktna sunčeva svjetlost tokom cijelog dana. Ako primijetite da su listovi počeli žutiti, znak je kako je biljka previše izložena sunčevoj svjetlosti. Zalijevati ga je dovoljno jednom do dva puta tjedno prema potrebi, a kako biste izbjegli nedostatak vlage, poželjno je s vremena na vrijeme prskati listove vodom.