razvojni_logo_cb_s

„Sjedni-ustani“ test otkriva zdravlje vašeg srca: Čeka li vas dug vijek?

Test „sjedni-ustani“ je „indirektan marker vašeg zdravlja“, koji neki ljekari koriste kao pokazatelj dugovječnosti

Dugovječnost se ne ogleda samo u tome koliko dugo živite – već i u tome da ostanete zdravi što je duže moguće. Test „sjedni-ustani“ može biti dobar način da se utvrdi koliko ste zdravi, a može čak i da predvidi koliko ćete živjeti, pokazuju istraživanja.

„To je indirektni marker vašeg zdravlja“, kaže medicinski suradnik NBC News-a dr Natali Azar, koja je pokazala jednostavan test, koji neki ljekari koriste kao pokazatelj dugovječnosti.

Šta je test „sjedni-ustani“?

U suštini, test počinjete stojeći, sjednete prekrštenih nogu na zemlju, a zatim ponovo ustanete, objasnila je dr Azar.

Zvuči lako, zar ne? Ne baš. Morate da pređete iz stajanja u sjedenje i ponovo nazad, a da ne koristite ruke ili bilo koji dio tijela osim nogu i jačine vašeg tijela da vam pomognu da ustanete, odnosno sjednete.

Ovaj jednostavan test je efikasan pokazatelj zdravlja jer morate imati snažno kardiovaskularno zdravlje, dobru ravnotežu, agilnost, fleksibilnost i snagu jezgra i nogu da biste mogli da ga završite, kaže Azar.

Studija iz 2012. je otkrila da je test „sjedni-ustani“ bio značajan pokazatelj mortaliteta kod učesnika između 51 i 80 godina. „Studija je otkrila da što je niži rezultat, postoji sedam puta veća vjerovatnost da ćete umrijeti u narednih šest godina “, kaže Azar.

Ali, ističe Azar, ljudi koji su postigli najniže rezultate u studiji bili su najstariji – što znači da su imali i najveći rizik od smrti u narednih šest godina.

To ne znači da test nije legitiman ili da vam ne može reći ništa o vašem zdravlju čak i ako ste mlađi od 51 godine, kaže Azar.

„Kako starimo, provodimo vrijeme pričajući o kardiovaskularnom zdravlju i aerobnoj kondiciji, ali ravnoteža, fleksibilnost i agilnost su također veoma važni“, naglašava Azar.

Kako uraditi test

Cilj je da pređete iz stajanja u sedenje na podu i ponovo stojite bez ikakve pomoći ruku. Evo kako da to uradite:

  • Počnite da stojite i dajte sebi 10 poena
  • Sjednite na pod prekrštenih nogu
  • Ponovo ustanite
  • Oduzmite poen svaki put kada koristite ruku, koljeno, podlakticu ili stranu noge da pomognete sebi

foto: Twitter

Ako možete da sjedite i stojite bez asistencije, postigli ste savršenih 10. Ako uopšte niste mogli da ustanete, vaš rezultat je nula.

Kako protumačiti svoj rezultat

„Osam bodova ili više je ono što želite“, kaže Azar.

Ali ona ističe da postoji mnogo stvari koje test ne uzima u obzir. „Šta ako ste u formi, ali ste se povrijedili?“

Test ne uzima u obzir povrede, tako da ili sačekajte dok se ne izliječite da biste probali test, ili nemojte pretpostavljati da su vaši rezultati finalni, a sve to da je mjerilo vašeg zdravlja.

„Test takođe ne uzima u obzir mišićno-skeletna ograničenja“, kaže Azar. Dakle, ako imate problema sa pokretljivošću, vaš rezultat možda nikada neće dostići 10. To ne znači da niste zdravi i u formi, objašnjava Azar.

Azar dodaje da ovaj test radi sve vrijeme i da njen lični rezultat nije uvijek savršen, iako je odličnog fizičkog zdravlja. Mnogo faktora može doći u igru. Ako, na primjer, niste dobro spavali ili vas bole leđa, dajte sebi malo lufta. Postoji čitava skala od 10 poena sa razlogom.