razvojni_logo_cb_s

Verica Rakoćević: Moje haljine su više od mode

Proljetno izdanje Fashion Weeka biće održano od 3. do 6. travnja u Podgorici u organizaciji Modne komore Crne Gore, a jedna od dizajnerki koja je rado viđen gost na ovoj manifestaciji je i Verica Rakočević.

Pored nje, tokom Fashion Weeka svoje kolekcije između ostalih predstaviće i Nataša Pejović, Natalija Urbanova, Boško Jakovljević, Kinder Group, Zvjezdice by Valentina Mitrović, llona Szabo, TO BE by Fahreta Tahirović, Ana Vasiljević, studenti Univerziteta Donja Gorica (UDG).

Rakočevićeva je prisutna na modnoj sceni već decenijama, poznata je po liniji visoke mode, proizvodnji uniformi za vodeće kompanije. Njene kolekcije uvijek od prvog do posljednjeg modela pričaju neku priču, a u razgovoru za “Vijesti” otkriva šta će ovoga puta kroz kolekciju ispričati:

”Kolekcija ‘Snaga žene’ nastala je inspirisana knjigom ‘Žene koje trče sa vukovima’. Kada napunite 75 godina, dovodi se u pitanje koliko imate prava u seksističkom društvu da budete Žena.Tako sam ja, koja sam se podsvjesno identificirala nekada sa orlom, nekada sa vukom, i napravila ovu kolekciju. Podijeljena je u pet koloritnih djelova, gdje svaka boja simbolizira dio karaktera i borbe žene da do kraja života bude ono što želi i osjeća”.

Verica se nekad kroz kolekcije bavi i socijalnim problemima, te kroz kreacije pokazuje i svoje razmišljanje o stvarnosti. Kroz prošlogodišnju zimsku kolekciju dotakla se ravnopravnosti polova, a koliko zadata tema može da ograniči dizajnera u izradi modela kaže:

”Ništa ne može da vas ograniči ako znate šta hoćete i način da to što vas je inspiriralo realizujete. Uvijek dobro istražim temu koja mi je inspiracija i zato kažem da su moje haljine više od mode. Sretna sam što me mnogo žena razumije”. Kako je moda nepredvidiva, a od dizajnera se očekuje da makar za tu sezonu diktira šta će to biti aktuelno, međutim, Verica nema takav pogled na modu.

”Ma kako pretenciozno zvučalo, nikada me trend nije interesirao. On nije za žene kojima se obraćam, za žene koje trče sa vukovima”, poručuje ona.

Već godinama za Veričine revije, njen suprug Veljko Kuzmančević radi glazbu. Tako će biti i ovoga puta jer smatra da je bitno da se i glazbom isprati priča i da se kroz modu spajaju i ostale umjetnosti.

”I prije nego što sam upoznala Veljka, glazba je bila vrlo važna komponenta u realizaciji prikazivanja poruke koju šaljem svojim radom. Sada je to, naravno sadržajnije, podignuto na jedan viši nivo i emocionalno i muzički”, smatra ona.

Neke modne kuće i dizajneri zbog korone odlučili su da ne prave kolekcije za određeno godišnje doba, već su se preorijentisali na to da rade komade koji uz dobru kombinaciju uvijek mogu biti “u trendu”. Moda se stalno vraća pa uz određene varijacije Veričini modeli nemaju rok na sezonu, dvije.