razvojni_logo_cb_s

Da li je Rajko Lalić donio veliku promjenu u zavičajnu muziku?

„Jedna lampa pod Tromeđom sija, kad dogori otići ću i ja..“ refren je nove pjesme koja je izašla prije dva dana u izvođenju Rajka Lalića i Srpske Tromeđe, kao najava njihovog novog albuma koji uskoro izlazi. Na prvo slušanje jasno je da će ova pjesma postati veliki hit.

„Jedna lampa pod Tromeđom sija, kad dogori otići ću i ja..putem kuda otišli su moji, jer mi drugi ništa ne predstoji“ tekst je pjesme koja novodi čovjeka na razmišljanje što je tekstopisac htjeo reći. Naravno, nismo Rajka pitali za tumačenje pjesme,ali jasno je da postoje samo dva odgovora na ovo pitanje. Dok jedna usamljena lampa sija u nekom polupustom ili gotovo pustom selu na Tromeđi još ima života,a kad ta lampa dogori otići će i malobrojni žitelji tih sela zbog nepostojanja uvjeta za normalan život. Kaže se dalje „putem kuda su otišli moji..“. A jasno je da se tu misli na prašnjave puteve koji su brojne ljude iz tih krajeva odveli put Beograda i Srbije ili na neku drugu destinaciju u Njemačkoj ili Irskoj.

Drugo, malo slobodnije tumačenje ove pjesme može se tumačiti i kao nestanak života na ovim područjima sa umiranjem najstarijih ljudi koji su se vratili. Kako bilo da bilo, ovaj veliki pjevač i humanitarac koji je pokrenuo i brojne humanitarne aktivnosti u svom kraju i koji dolazi u rodni kraj sa svakom ukazanom prilikom svjesno ili možda nesvjesno sa ovom pjesmom je donio nove trendove u zavičajnu muziku. Ova je možda prva, ili svakako jedna među prvima pjesmama koja govori o odlasku, umjesto o povratku. U stotinama zavičajnih pjesama koje su snimljene gotovo da je nezaobilazna riječ bila „vratiću se“, a u ovoj pjesmi se govori „otići ću“.

Svakako smo sigurni da pjesma postaje veliki hit pošto je opjevala stvaran život koji se svakodnevno događa pred našim očima,a neke stvari možda i ne primjećujemo.