razvojni_logo_cb_s

Otkrijte koji ste fototip i naučite kako se pravilno pripremiti za izloženost suncu!

Kako nam dolaze sve sunčaniji dani potrebno je govoriti i o zaštitnim sredstvima za kožu. Iako je sunce izvor života pretjerano izlaganje  ultraljubičastim, ali i infracrvenim zracima sunca dovodi do ubrzanog starenja kože. Posebnu pažnju moramo posvetiti sredstvima za zaštitu kože, kao i svakodnevnoj primjeni tih sredstava u sunčanom periodu. Koža svake osobe je različita i različito reagira na izloženost suncu. Dok će neke osobe zadobiti opekline, druge sebi mogu priuštiti malo sunčanja bez straha od oštećena kože. 

Dermatolozi ističu 4 glavna fototipa kože, ovisno o boji kose i svjetlini tena. Prvi fototip su svijetla koža, plava kosa ili crvenkasta, a oči plave ili zelene. Koža ovog tipa je iznimno osjetljiva i poprima crvenu boju i opekline. Za prevenciju je najbolje koristiti zaštitni faktor 50+.

Drugi fototip je svijetla koža, ali nije vrlo blijeda a kosa je plava ili tamnoplava. Minimalni zaštitni faktor je 30.                                                             

Treći fototip je tamniji ten a boja kose se kreće izmedju tamnoplave i smeđe, a ovom tipu mogu pripadati osobe različitih boja očiju. Minimalni zaštitni faktor je 15.                                                       

Posljednji fototip kože je smećkast ten sa tamnosmeđom ili crnom kosom i vrlo tamnim očima. Preporučuje im se zaštitni faktor bar 10.      

Osim zaštitnog faktora ulogu igraju i genetika, ali i doba dana i mjesto na kojem boravite. Između 11 i 15 sati opekline nastaju vrlo brzo, jer je sunčevo zračenje najjače. Takodjer, i kod vode gdje zbog refleksije opekline mogu nastati mnogo brže. Zato uvijek ponesite sa sobom zaštitni faktor, ali i vodite računa da se u najtoplije doba dana ipak držite hlada.