razvojni_logo_cb_s

Šetnica Lungomare je po mnogima najljepša šetnica u Hrvatskoj

Službeno se zove Obalno šetalište Franje Josipa I., austrougarskog cara koji je živio od 1830. do 1916. godine. No na taj naziv većina neće reagirat. Međutim, ako kažete šetalište Lungomare u Opatiji, svi znaju o čemu se radi, a mnogi su i vidjeli barem manji njezin dio. Šetnica uz more koja spaja mjesta Volosko i Lovran, a prolazi i kroz staru damu Kvarnera Opatiju, po mnogima je najljepša urbana staza uz more u Hrvatskoj.

Šetalište je uređeno na kraju 19. i početku 20. stoljeća, a građeno je u etapama. Prva dionica od Voloskog do Opatije izgrađena je 1889. godine, iste godine kad je Opatija i službeno proglašena klimatskim lječilištem. Južni dio koji povezuje Opatiju s Lovranom dovršen je 1911. Prije dvije je godine staza proslavila 110. rođendan, a nikad nije bila ljepša, vitalnija i privlačnija, kako Opatijcima tako i njihovim gostima!

Ono što ju čini posebnom je položaj uz more u cijeloj dužini od 12 kilometara. Druga je posebnost činjenica da je odlično uređena i potpuno ravna. Po njoj mogu šetati svi, sportaši, parovi, obitelji s djecom, umirovljenici, a dio je prikladan i za ljude u invalidskim kolicima.