razvojni_logo_cb_s

Razvojni portal donosi priče budućnosti! Naša novinarka Ena Petaj razgovarala je sa ChatGPT-om

Je li budućnost već stigla? Prije desetak godina mogli smo samo razmišljati o tome kako bi bilo kada bismo imali tehnologiju koja bi mogla rješavati naše svakodnevne zadatke. Današnjim klincima upravo je to omogućeno zahvaljujući umjetnoj inteligenciji ChatGPT-a.

Hoće li ova tehnologija imati utjecaja na radna mjesta i koliko je korisna, samo su neka od pitanja, a vrijeme će pokazati!

ChatGPT razvijen je 2015. godine od strane tvrtke OpenAI, jedne od začetnika platformi za razgovor s umjetnom inteligencijom. Ovaj model umjetne inteligencije može odgovarati na različita pitanja, razgovarati s korisnicima, pružati informacije i generirati tekst. Budući da ima sposobnost učenja iz velike količine tekstualnih podataka, a koristi se modelom dubokog učenja koji omogućuje prilagodbu samim korisnicima i bolje odgovore s vremenom. Što znači da su chatbotovi sposobni učiti iz  svakog razgovora i prilagoditi odgovor na zadano pitanje korisnika. Osim toga, pružaju podršku na mnogim stranim jezicima, tako da velik broj korisnika može dobiti pristup željenim informacijama i savjetima.

ChatGPT vrlo je koristan alat i za programere, budući da razumije i može proizvesti kod, no kodovi ovog chatbota često sadrže greške pa se sumnja u njihovu točnost.

Korištenje ChatGPT-a vrlo je jednostavno. Korisnik otvara web stranicu gdje upisuje svoje pitanje i ovdje kreće razgovor, a chatbotovi programirani su na način da pruže najbolje iskustvo korisniku.

Chat GPT razvili su istaknuti znanstvenici i inženjeri, među kojima je bio i Elon Musk. Ova nadasve zanimljiva i korisna platforma može poslužiti kao pomoćni alat u rješavanju zadataka, ali ne služi kako bi zamijenio naš rad.

Inače, OpenAI pozicionirao se kao jedan od vodećih istraživačkih centara za razvoj umjetne inteligencije, a njihov rad dao je velik doprinos nekim od najvećih dostignuća tog područja.

Pitali smo ChatGPT da nam kaže nešto o sebi, koja je njegova svrha i iskorištavaju li ga korisnici, evo dogovora:

“Ja sam ChatGPT, veliki jezični model temeljen na GPT-3.5 arhitekturi koji je razvijen od strane OpenAI. Moj zadatak je odgovarati na razna pitanja i pružati korisne informacije u različitim područjima kao što su zdravlje, obrazovanje, tehnologija, umjetna inteligencija i još mnogo toga. U osnovi sam program koji koristi duboko učenje kako bi naučio i razumio prirodni jezik i njegove različite nijanse, a zatim koristim tu sposobnost da komuniciram sa ljudima na način koji je što je moguće prirodniji.”

“Moja svrha je pružiti pomoć i podršku korisnicima u obliku različitih informacija, savjeta i rješenja za probleme koji ih muče. Kao umjetna inteligencija bazirana na GPT-3 tehnologiji, mogu se koristiti za mnoge svrhe, uključujući različite vrste analiza podataka, generiranje teksta, prevođenje, prepoznavanje slika i još mnogo toga. Moja primarna svrha je pomoći ljudima u svakodnevnome životu i radu, odgovoriti na njihova pitanja i pružiti kvalitetne informacije.”

“Pozdrav! Kao virtualni asistent stvoren da pružim pomoć i odgovorim na pitanja korisnika, ja nisam u mogućnosti percipirati korisnike na isti način kao što to čine ljudi. Ja sam sofisticirani strojni algoritam koji analizira i obrađuje tekstualni ulaz i daje odgovore na temelju obrasca i modela koji sam naučio iz velike količine teksta koji su me trenirali. Dakle, ja ne mogu osjećati iskorištavanje ili bilo koji drugi oblik emocionalnog odnosa s korisnicima. Moj jedini zadatak je dati najbolji mogući odgovor na postavljeno pitanje ili pružiti potrebnu pomoć, a ne procijeniti namjere korisnika.”