razvojni_logo_cb_s

Aprilili

April li li ili 01.04. je svjetski dan šale. Vjeruje se da je zbijanje šale postalo običaj krajem srednjeg vijeka kao “Dan svih luda”, ali u novijoj istoriji mediji su imali značajnu ulogu u plasiranju šala koje su postale legendarne. Neke od njih su: 

Rat svjetova: Iako nenamjerno šala iz 1938.godine dokazuje da je vrlo lako zbuniti masu koja radio ne sluša pažljivo. Orson Welles je radiodramom Rat svjetova izazvao masovnu paniku u SAD-u jer su slušatelji povjerovali da su ih napali vanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili niti nakon upozorenja da se radi isključivo o fikciji i radiodrami. Pretpostavlja se, da je 1.7 miliona ljudi priču shvatilo ozbiljno.

                                                              Burger King je 1998. godine u novinama USA Today objavio oglas za “Left Handed Whopper” hamburger koji je posebno napravljen za ljevoruke , jer sastojci iz hamburgera prilikom konzumiranja kapaju na stranu koja pogoduje ljevorukima. Nakon što su ljevaci pohrlili u restorane Burger King je priznao da se samo šalio, te da je u međuvremenu zaprimio na tisuće narudžbi za hamburgere za dešnjake.                                              A na čiji račun se vi šalite danas!?