Tortu odložiti u frižider na najmanje 4 sata, pa je premazati čokoladnim kremom i ukrasiti po želji. Ukoliko ste tortu filovali bez kalupa, možete je odmah premazati čokoladnim kremom pa odložiti u frižider na hlađenje
Sastojci:
- 450 gr brašna
- 45 gr gorkog kakao praha
- 420 gr kristal šećera
- 2 kašičice soda bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 500 ml vrele vode ili kave
- 175 gr otopljenog putera
- 2 kašike (30ml) bijelog sirćeta (octa)
- 1 kašičica arome vanilije
Bijeli fill:
- 250 gr bijele čokolade
- 250 gr krem sira
- 1/2 kašičice arome vanilije
Čokoladni krem:
- 340 gr crne čokolade (60% kakao mase)
- 325 ml slatke pavlake (33% m.m.)
- 2 žlice meda
- 1 kašičica arome vanilije
- oko 120 gr džema od kajsije
- Okrugli kalup za pečenje prečnika
Priprema biskvita:
Rernu zagrijati na 180C.
Na dno kalupa, prečnika 23-24cm, staviti papir za pečenje, a stranice premazati puterom. U većoj posudi izmiješati sve suve sastojke: brašno, kakao prah, šećer, soda bikarbonu i so. U drugoj posudi izmiješati sve mokre sastojke: vrelu vodu, otopljen puter, vaniliju i sirće.Mokre sastojke polako ulivati u suve, miješajući žicom polako dok se sve ne sjedini i poveže u glatku smjesu. Smjesa će biti nešto rjeđa, ali to je u redu. Smjesu izliti u pripremljen kalup i peći 20-ak minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160C i nastaviti sa pečenjem još nekih 40-45 minuta, povremeno provjeravajući čačkalicom da li je biskvit u sredini pečen.Biskvit ohladiti u kalupu na sobnoj temperaturi. Dugačkim i oštrim nožem odsjeći naduvani dio, poravnati biskvit, pa ga horizontalno sjeći na 4 biskvita jednake debljine.
Bijeli fil:
Bijelu čokoladu isjeći na kockice, pa otopiti na pari. Prohladiti pa mikserom sjediniti sa krem sirom sobne temperature i aromom vanilije.
Čokoladni krem:
Slatku pavlaku zagrijjati do tačke ključanja (ali ne smije da proključa). Zatim skloniti sa vatre i preliti preko sjeckane čokolade. Dodati med i aromu vanilije pa promiješati dok se sve ne sjedini u glatku masu. Prohladiti prije filovanja.
Tortu možete filovati i bez kalupa, ali je lakše to raditi u njemu i dobro ohladiti prije ukrašavanja. Na tanjir odgovarajuće veličine postaviti obruč kalupa u kojoj ste pekli biskvit, pa ga obložiti alu-folijom ili pek-papirom sa unutrašnje strane. Tortu filovati ovim redosljedom: Biskvit, 1/2 bijelog krema, Biskvit, Džem od kajsije, Biskvit, ostatak bijelog krema, poslednji biskvit.
Tortu odložiti u frižider na najmanje 4 sata, pa je premazati čokoladnim kremom i ukrasiti po želji. Ukoliko ste tortu filovali bez kalupa, možete je odmah premazati čokoladnim kremom pa odložiti u frižider na hlađenje. Ukoliko želite, možete je obložiti fondanom, jer su filovi čvsti.