razvojni_logo_cb_s

29. travnja – Međunarodni dan plesa

Međunarodni dan plesa, dan je kada se na svjetskoj razini ples slavi kao umjetnost, a i svojevrstan je poziv svima onima koji ga nisu prihvatili, da ga prihvate kao jednako važnu umjetničku formu i taj dan posvećen je svim plesnim stilovima. Za ples se kaže kako je jedna od najstarijih umjetnosti i svaki narod posjeduje svoju plesnu tradiciju, a uz njega zapravo i obilježavamo sve značajnije trenutke u životu.

Svjetski dan plesa obilježava se 29. travnja od 1982. godine, a upravo te godine rođen je Jean –Georges Noverre, “otac modernog baleta”, francuski koreograf i jedan od najvećih plesnih reformatora.

Budući da je balet dugo vremena bio samo dio operne izvedbe, zahvaljujući Noverreu, postao je samostalna plesna predstava. Osim toga, oslobodio je plesače od glomazne odjeće i maski koji su ih ometali u njihovoj izvedbi.

Naime, Svjetski dan plesa obilježava se raznim plesnim događanjima, od uličnih do kazališnih predstava, a organiziraju se i različite plesne večeri. Naravno, neizostavan dio su i službena događanja, poput obraćanja istaknutih koreografa, a glavna namjera ovakvih javnih istupa jest podići svijest o tome kako ples zapravo povezuje ljude i kolika je njegova ljepota u izražavanju emocija.

Ples je uistinu univerzalan jezik i oblik umjetničkog izražavanja koji nas sve spaja, neovisno o tome iz koje kulture dolazimo!

Osim što povezuje ljude i uči nas različitim kulturama, ples može biti izvrsna alternativa vježbanju. Da bi osjetili dobar ritam i odlutali u plesu, a u isto vrijeme razbistrili um, smanjili razinu stresa i napunili baterije, ne treba biti profesionalni plesač. Osim toga, svi se sigurno slažemo kako je upravo ples svojevrsna terapija za um i tijelo!