razvojni_logo_cb_s

Turizam se na potpomognutim područjima polako budi, ali puno toga je još pred nama

Novogodišnji blagdani i gotovo popunjeni svi smještajni kapaciteti u Licisamo su jedan od dokaza da se turizam polako budi i na ovom području. No, za dugoročni uspjeh čini se da ćemo morati mijenjati svijest i pristup. Registracijske oznake iz svih dijelova Hrvatske, zadovoljni vlasnici smještajnih kapaciteta, od kojih su neki izgrađeni i prošle godine, kratkoročno stvaraju zadovoljstvo kod mnogih.

Turizam se, da bi bio uspješan na duge staze, mora prepoznati kao jedna od vodećih djelatnosti na ovom području. Demografski i ratom opustošenopodručje zbog prirodnih ljepota posjećuje sve više turista iz svih dijelova zemlje i inozemstva, ali na svakom su koraku prisutni ostaci rata. Uz neka rubna turistička područja još nas upozoravaju table koje označavaju opasnost od minskih polja. Uz podsjetnike na rat, tu je nedovoljno uređen okoliš, loša turistička infrastruktura i nedovoljan marketing.

Na Majerovom vrilu i izvoru rijeke Gacke zatičemo manju grupu posjetitelja iz Zagreba koji nakon razgledavanja izražavaju čuđenje što na mjestu koje zrači prirodnim ljepotama, mirom i tišinom, nema izgrađenih dodatnih sadržaja koji bi turiste zadržali puno duže. U samoj blizini nailazimo na raslinje i travu koja je ostala nepokošena, ali i na devastirani društveni dom u selu Sinac. Na samo par kilometara dalje, na obroncima Sinca i Zalužnice zatičemo i spomenute table minski sumnjivih područja. 

Kroz Zalužnicu su izgrađene i nove turističke table s popisom lokaliteta i privatnih iznajmljivača, a jedna od tih tabli stoji baš preko puta kuće – ratne ruševine. Ostataka tih ružnih vremena na ovim područjima je još uvijek puno i ne predstavljaju baš pravu pozivnicu turistima. U Vrhovinamasu označene i biciklističke staze te stavljene nove table, ali također jedna od njih stoji uz ruševinu koja predstavlja još jedno upozorenje da se žurno stvari moraju mijenjati ukoliko na ovom području želimo imati modernu turističku destinaciju.

Čini se da će se kroz neka poticajna sredstva morati pronaći načini da se ovakvi objekti obnove ili stave u funkciju. Pored objektivnih, financijskih faktora dosta stvari se veže i na ljudski faktor. Dokaz za to je i tabla koja označava planinarski put u Sincu, a koja već duže vremena leži na zemlji umjesto da služi svojoj funkciji.

Činjenica je da je u proteklom periodu na području Like napravljeno nekoliko većih turističkih objekata kao što su hoteli i kampovi, ali gotovo svi do jednog su zatvoreni u ovom zimskom periodu. Ovo je još jedan od dokaza da se možda upravo nalazimo na prekretnici koja označava hoćemo li narednih godina imati destinaciju gdje je turizam aktivan 365 dana u godini ili ne. Puno toga ovisi isključivo od nas samih i kolektivnog pristupa ovom problemu