razvojni_logo_cb_s

Neobičan običaj – crna svadba

Postoje brojne mistične legende i priče vezane uz običaje na ovim prostorima, a jedan takav običaj dio je kulture Vlaha u Srbiji. Riječ je o crnoj svadbi, tradicijskoj svetkovini Vlaha koja se priređuje nakon što mladić nesretno premine, a nije se vjenčao svojom odabranicom. Izrazito tužan događaj, tek u nekim trenutcima nalik je na svadbu, zavijen tugom, plačem, ali i pjesmom.

Često se crnu svadbu stavlja u kontekst zajedno s crnom magijom i sličnim. No, ovo je tek stari običaj i dio kulture za koju se vjeruje da služi kako bi se preminulom pružilo upravo onakvo iskustvo kakvo nikada neće imati, a to je vlastito vjenčanje.

Ovaj običaj, kao dio kulture Vlaha, priređuje se kada mladić izgubi život, u tim izrazito teškim trenutcima za obitelj, odabire se mlada djevojka koja će se vjenčati s preminulim i to je samo jedan dio ovog neobičnog i tužnog običaja.

Glavna odrednica crne svadbe jest ta da sklopljen brak mora trajati godinu dana, što znači da se djevojka koja je stupila u brak, dakle nevjesta, ne smije upustiti u niti jedan oblik veze s drugim muškarcem, kako bi se ovaj običaj ispoštovao.

Proces crne svadbe započinje na način da se okupi obitelj i najbliži preminulog, odjeveni poput pravih svatova te tada dolazi nevjesta u vjenčanici, iako vjenčanica nije obavezna. Tada svi okupljeni kreću prema groblju, a cijelim putem pjevaju se vesele svadbene pjesme, iako cijela obitelj i prijatelji osjećaju preveliku tugu i gubitak, u čast se pleše i posljednje kolo koje nije kao ono standardno, već se pleše u pravcu smjera kazaljke na satu. Ovaj običaj u nekim trenutcima zaista je nalik na pravu svadbu, samo zavijen tugom, plačem i željom najbližih da se preminulome omogući sve ono što nije imao.