razvojni_logo_cb_s

Manastir Glogovac – srednjovjekovni spomenik kulture

Manastir Glogovac je srednjovjekovni manastir Srpske pravoslavne crkve posvećen Svetom velikomučeniku Georgiju.
Nalazi se u Janju, u kanjonu rečice Glogovac među brdima planine Gorice, oko 15 kilometara južno od Šipova, u Republici Srpskoj.
Nastao je u vrijeme vladavine kraljeva Dragutina i Milutina u prvoj polovini 14. vijeka. Podignut je podno starog grada Šrp. U svojoj povijesti više puta je rušen i obnavljan. Prva obnova manastira je počela 1866. a završena 1869, kada ga je osveštao mitropolit Dionisije Ilijević. Pretrpio je oštećenja tokom srpskog ustanka (1875—1877). Druga obnova manastira je izvršena nakon austrougarske okupacije između 1890. i 1892. Tada je oko manastira podignuto naselje koje je postalo upravni centar Janjske visoravni.. Po završetku Drugog svjetskog rata, tadašnje vlasti su uništile ostatke naselja i zabranile obnovu manastira. Zabrana je trajala do šezdesetih godina dvadesetog vijeka, kada je dozvoljeno obnavljanje manastirske crkve. Obnova crkve je završena u jesen 1966. Odlukom Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, manastir je 1990. ušao u sastav novoosnovane Eparhije bihaćko-petrovačke. Patrijarh srpski Pavle je manastir osveštao 1991. i tom prilikom je novoizabranog episkopa bihaćko-petrovačkog Hrizostoma Jevića proizveo u čin arhimandrita manastira Glogovac. Patrijarh srpski Pavle je manastir posjetio četiri puta, 1991, 1998, 1999. i 2005. Obnavljan je i 2001. godine.

Manastir, pored kojeg se danas održava i čuveni Janjski sabor, danas je spomenik kulture i čuvar identiteta ljudi iz tog kraja Bosne i Hercegovine.