razvojni_logo_cb_s

U što su vjerovali stari Slaveni?

Slavenska mitologija iznimno je bogata i raznolika, sa prisustvom mnogih mitova koji su oblikovali živote i kulturu Slavena. Iako ih je mnogo palo u zaborav dolaskom religije, pojedini elementi i dalje su prisutni u folklornim pričama i narodnoj tradiciji mnogih slavenskih zemalja.

Tako su osim bogova i boginja vezanih uz prirodu, prisutni bili i vilenjaci te druga mitska bića poput vila, a povezani su s mjestima ili stvarima u prirodi, poput izvora vode ili stabala.

Kroz brojne legende vile su prikazane kao predivna, dobroćudna bića, no kroz slavensku mitologiju one su prekrasna, ali demonizirana bića, svilenkaste kose, okrunjene cvjetnim vijencem. Svojim izgledom prema legendi privlačile bi muškarce, a onaj  koji bi odlučio plesati s jednom od vila, nakon plesa bi izgorio ili bi se previše približio vodi i utopio.

Vjerovalo se i u zmajeve, vještice te se razvio i kult Svaroga, boga sunca. Različita plemena Slavena štovala su Svaroga, a štovalo ga se i kao boga vatre. U poljoprivrednim kulturama najviše se štovala Mokoš, žensko božanstvo, a poznat je bio i bog vjetra Stribog. Inače, stari Slaveni najviše su slavili sezonske promjene.

Jedan od najpoznatijih slavenskih bogova jest Perun, bog groma i munje. Prema mitologiji, Perun je bio jači od drugih bogova, mogao je kontrolirati vrijeme. Kada je narod molio za kišu ili sunce, sve je ovisilo o volji Peruna. Osim Peruna, prisutni su bili i mnogi drugi bogovi poput Velesa, boga povezanog  s vodama, gospodarom podzemlja koji vlada carstvom mrtvih.

U slavenskoj mitologiji poznata je još i Morena, božica smrti, čarobnjaštva, žetve i noćnih mora. Inače, ovo mitološko biće prema legendi kćer je boginje proljeća Lade, koja predstavlja ljubav, ljepotu i plodnost te Svaroga, boga vatre i kovača.  Morena kao zaštitnica podzemnog svijeta označava kraj fizičkog života, a njezina smrt predstavlja kraj zime i simbol je ponovnog rađanja proljeća. Možemo reći kako Morena predstavlja više uloga, budući da spaja zimu i smrt s ponovnim buđenjem, odnosno, rađanjem prirode, koji zapravo predstavljaju različite cikluse ljudskog života.