razvojni_logo_cb_s

Kako kupiti auto – gotovina, kredit ili lizing?

Odlučili ste da kupite auto, odabrali model i razmišljate na koji način ga financirati.     

Ukoliko ste uštedjeli dovoljno novca auto možete platiti u cijelosti u gotovini. Oni koji nemaju uštedjevinu odlučuju se na druge načine otplate. Postoje različite vrste kredita, različiti oblici lizinga, kupovina na kreditnu karticu. 

Ako ste se odlučili za gotovinu uštedjeti ćete najmanje deset do dvadeset posto u odnosu na najpovoljniji kredit. Uz gotovinu možete pregovarati i o popustu, nakon kupovine samo vi ste vlasnik auta.  

Ako se odlučite za kredit izračunajte koliko novca mjesečno možete priuštiti, a u saradnji s bankom prodavatelji nude ponude koje uključuju i manje kamate i neke druge pogodnosti. I same banke često nude akcije na kredite te zatražite ponude od nekoliko banaka. Auto na kredit je najskuplji, ali prilikom kupovine postajete vlasnik vozila, imate mogućnost dodatnog popusta i ako zatreba auto možete prodati, a neko drugi može preuzeti preostali iznos kredita.         

Ono što je minus je veći trošak nego kod kupovine gotovinom, veći trošak nego kod kupovine većine modela lizinga, kamata može biti promjenjiva i rate mogu dodatno rasti, ali i opadati.              

Kod kupovine na lizing vi niste vlasnik auta dok traje period lizinga i to postajete nakon isplate. Kupovina nekih modela može biti povoljna kao kod kupnje za gotovinu. Postoje prodavatelji koji nude na lizing na dvije, tri ili četiri godišnje rate bez kamate ili uz minimalnu kamatu. Zadnjih godina ovo je najpopularniji  način kupovine. 

Kod finansijskog lizinga mjesečne rate su veće, ali za otkup na kraju lizinga plaćate samo simboličan iznos. Kada je u pitanju operativni lizing rate su niže , ali na kraju lizinga plaćate veći iznos. Operativni lizing je povoljniji za one aute koje ne mislite zadržati u vlasništvu tj. planirate kupiti nakon lizinga drugi auto a ovaj prepustiti lizing kući. To uglavnom rade firme, ali i fizička lica. 

Lizing je povoljniji od kredita, ali dok ga ne otplatite niste vlasnik vozila, morate redovno plaćati rate jer vam se oduzima od plate ili u krajnjem slučaju oduzima se vozilo. Ono što je prednost je da su mnogi oblici lizinga prilagodjeni potrebama fizičkih i pravnih lica. Povoljniji su od kredita i ponekad jednako povoljno kao i kupovina gotovinom.