razvojni_logo_cb_s

Kremna i kralj iz bureta za rakiju

Na nadmorskoj visini od 800 metara izmedju Tare i Zlatibora stoje Kremna. Šarganska osmica, ljekoviti izvori, zapisi proroka Tarabića, brda , domaća kuhinja čine ovi mjesto atraktivnim za posjetiti.

Kremna su rodno mjesto proroka Tarabića, koji su živjeli u 19 vijeku i iza kojih je ostao pisani trag o njihovim proročanstvima. Njihova proročanstva je zabilježio prota Zaharije Zaharić i  prenio ih dr Radovanu Kazimiroviću, a on ih je objavio u knjizi “Tajanstvene pojave u srpskom narodu i Kremansko proročanstvo”. Predvidjeli su pronalazak televizije, dolazak telefona i telegrafa, smjene vlasti i razna druga proročanstva… 

Poznata je legenda vezana za skulpturu ” Kralj u buretu” u kojoj je Mitar Tarabić rekao proti Zahariju da onaj ko se bude krio u buretu biće na vlasti, odnosno biće kralj. Poslije sloma Hercegovačkog ustanka i bježeći od žandara Petar Karadjordjević dodje do prote Zaharija, koji je pregradio najveće bure za rakiju i sakrio ga u bure. Žandari su došli pregledali bure,probali rakiju i otišli. Te se od tada vjeruje da ko dodje u Kremna i ostavi svoju sliku u bure da će doživjeti uspjeh.                                   

Objekti za odmor u Kremnima su apartmani, brvnare, vikendice ,planinske kuće…Pored Drvengrada tu je i park prirode Šargan, Hajdučka i Crvena pećina i vodopad Skakavac. Takodjer, postoji i turistička agencija Kremnaturist koja se bavi prezentacijom Kremanskog proročanstva u turističke svrhe.