razvojni_logo_cb_s

Mladi majstor iz okolice Aleksandrovca od starih bačava pravi kućice koje bi svatko poželio imati

Srđan Čkautović iz sela Trnavci, u okolini Aleksandrovca, od bačvi starih šest decenija, gabarita i do 22.000 litara, pravi kućice za uživanje.

Srđan bačve veličine omanje sobe nalazi zaboravljene na dnu tuđih podruma. Svaka mora da se rastavi, restaurira i ponovo sastavi, a ako svaka traka od drveta ne bude vraćena baš tamo gdje je stajala, bačvu živ čovjek ne može više da sastavi.

Srđan ima firmu za preradu drveta. Njegov otac Dragutin je pintor, majstor za izradu buradi, mada se Čkautović mlađi nikada ovim poslom nije ozbiljnije bavio.

– Onda nas je pozvao Nišlija koji je u Aleksandrovcu kupio staru bačvu od 10.000 litara, da u njoj napravi kućicu za okupljanje prijatelja – priča Srđan i nastavlja:

– Kada je rastavljenu bačvu dovezao u Niš, tamo nije imao ko da mu je sastavi. Pozvani smo otac i ja. Gazda je tražio i da uradimo vrata i od nje načinimo kutak za odmor. Kada smo sve uradili, bio sam oduševljen. Odmah sam sličnu napravio sebi. To je vidio naš čovjek iz Švicarske, tražio da napravim i njemu i tako je sve počelo – kaže on.

Svaka bačva na mjestu kupovine se rastavi na dijelove iz kojih je napravljena, drvene trake, takozvane “duge”. Prije toga se mora obilježiti gdje je koja “duga” stajala, koja pored koje, i to se obilježava brojevima. Ako se svaka “duga” ne vrati točno tamo gde je bila, bačva nikada neće biti sklopljena ponovo. Skinu se i obruči. Kada bačva stigne na adresu naručitelja, ponovo se “pakuje”. Obruči se krate jer je drvo rasušeno. Ponovno upakovana bačva može opet da drži tečnost. Tijekom tog posla, na bačvi se otvaraju vrata, prozori, pultovi za prodaju, sve u zavisnosti od želja naručitelja.