razvojni_logo_cb_s

U Nijagari se održava međunarodni festival povodom Dana Nikole Tesle

U kanadskom gradu Nijagara Fols u nedelju 9. srpnja 2023. godine održava  se Međunarodni festival povodom Dana Nikole Tesle i njegovog rođendana. Ovaj dan je od prije 13 godina postao službeni praznik u tome gradu, a od prošle godine i u cijeloj provinciji Ontario. Organizator Teslinog festivala, kao i svih dosadašnjih aktivnosti vezanih za našeg slavnog naučnika, je Srpska škola “Nikola Tesla“ iz Nijagare.


– Međunarodni festival će se održati u Viktorija parku između Teslinog spomenika i Trga Nikole Tesle, velikog vodopada i hidrocentrale iz 1901. godine čiji generatori su, kao što znamo, rađeni po Teslinim patentima. Pripremamo brojne edukativne i kulturno – umjetničke programe u kojima će, pored srpske zajednice, učestvovati i druge etničke zajednice koje žive u ovom djelu Kanade, najavljuje  Borislav Živković osnivač i direktor Srpske Škole “Nikola Tesla“ u Nijagari. 

Na centralnoj bini izmenjivaće se plesne i folklorne grupe, muzički sastavi, a biće prikazan i film o Tesli. Posjetiteljima će na više punktova u Viktorija parku inžinjeri elektrotehnike demonstrirati uživo neke od 300 patentiranih Teslinih izuma.