razvojni_logo_cb_s

Slana Panonska jezera u Tuzli

Grad koji je u bivšoj državi bio poznat kao veliki industrijski centar u posljednjih nekoliko godina silom prilika  mijenja sliku o sebi i na dobrom je putu da postane poznat po turizmu, zahvaljujući Panonskim jezerima i ljekovitoj slanoj vodi.

Tuzla je dobila ime po turskoj riječi za sol , koja se u gradu i okolici crpila još od doba Rimljana.

Posebnost jezera je što se nalaze u samom centru Tuzle svega nekoliko stotina metara od središnjeg gradskog trga. Ono što je nekad bilo nezamislivo, sad je realnost. Usred ljeta, djeca, mladež i odrasli ljudi hodaju gradom u papučama za plažu s ručnikom preko ramena i ostalim ‘morskim rekvizitima’.

‘Prvo jezero, na inicijativu tuzlanskog načelnika Jasmina Imamovića, izgrađeno je 2003. godine, a danas  je ukupna površina tri jezera 75.000 m2 s 22.000 m2 šljunčane plaže i 1,5 km obale.

Tuzlanska slana jezera jedinstvena su ne samo na Balkanu, nego i u Europi, što predstavlja veliki turistički potencijal, koji je zasad samo djelomice iskorišten. Vikendom dolaze individualni izletnici, ali i organizirane skupine ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i Hrvatske i Srbije.