razvojni_logo_cb_s

Da li će nova uredba dovesti do poskupljenja vode u manjim sredinama?

Vlada ne odustaje od smanjenja broja lokalnih vodoopskrbnih poduzeća. Potvrđuje to i novim nacrtom prijedloga Uredbe o uslužnim područjima koja je donedavno bila u javnom savjetovanju. Prethodna uredba je bila zaustavljena od strane Ustavnog suda,ali ni nova ne donosi velike promjene. Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja su rekli da je uredba donesena zbog racionalizacije poslovanja, ujednačavanja postojećih cijena i što uspješnijeg povlačenja sredstava iz EU-fondova.

Međutim, odmah nakon predstavljanja ove Uredbe dio načelnika i gradonačelnika se usprotivio ovoj uredbi izražavajući bojazan da će sve to dovesti do poskupljenja vode u malim općinama i malim sredinama. Sa ovom uredbom drastično se smanjuje i broj postojećih poduzeća za vodopskrbu sa 190 koliko ih sada ima na samo 41 poduzeće pa se postavlja pitanje što će se dogoditi sa upravama i čelnim ljudima tih poduzeća ukoliko Uredba na ovakav način zaživi.Kako će to izgledati na terenu pokazuje slijedeći primjer. Uslužno područje 29 obuhvaća gradove Gospić i Otočca te općine Brinje, Donji Lapac, Lovinac, Perušić, Plitvička jezera, Udbina, Vrhovine, ali i Rakovicu i naselje Modruš iz Karlovačke županije.

Društvo preuzimatelj na uslužnom području 29 je Usluga d.o.o. Gospić. Prevedeno na običan jezik, sva komunalna poduzeća u Lici se centraliziraju prema Gospiću.  Ova tema još nije došla do šire javnosti,ali ukoliko ova Uredba bude usvojena na ovaj način zasigurno slijede velike promjene u svim malim sredinama.