razvojni_logo_cb_s

Najljepši zadarski otoci

Pag ili Mjesečev otok je najduži otok u Hrvatskoj. Dug je oko 60 kilometara. Mostom je povezan sa kopnom i udaljen od Zadra sat vremena. Pag je poznat po ovčijem siru jedinstvenog okusa zbog bilja koje ovce jedu, a poznat je i po soli najpoznatijoj u Hrvatskoj. Ukoliko volite žurke posjetite Zrće, ali ukoliko volite mirnija mjesta posjetite Šimune, Povljana ili grad Pag. U Lunu posjetite maslinik i saznajte više o proizvodnji ulja.

Ugljan ili otok maslina nalazi se preko puta Zadra, a udaljen je dvadeset minuta vožnje trajektom. Na njemu se nalazi preko 200 tisuća stabala maslina. Ima prekrasne plaže, kamene arhitekture, spomenike…

Pašman je sa otokom Ugljan povezan mostom Ždrelac, a možete doći i trajektom iz Biograda. Ovdje morska struja mijenja smjer svakih šest sati. Na otoku možete naći mnogo aromatičnog bilja, maslinika, vinograda.                                     

Dugi otok je poznat po parku prirode Telašćica unutar koje se nalazi slano jezero Mir poznato po velikom udjelu soli zbog podzemnih morskih kanala. Ovdje možete posjetiti i svjetionik Veli rat sa kojeg se pruža pogled na otvoreno more.         

Galešnjak ili srcoliki otok nalazi se između Zadra i Pašmana. U privatnom je vlasništvu,ali je nenaseljen.