razvojni_logo_cb_s

Palagruža – najudaljeniji pučinski otok

Sve veći broj je zaljubljenika u svetionike i osamljena mjesta. A Jadran je prepun takvih mjesta. Palagruža posebnu ljepotu otkriva tokom proljeća kada se izmjenjuju bogate boje na otoku. Na otoku je samo jedno mjesto gdje brod može pristati, u pješčanoj uvali Zola.

Arheološka istraživanja pokazuju da je grčki junak Diomed ovdje pronašao svoj mir, a prema legendi Zeus je pretvorio Diomedove mornare, po njihovoj smrti, u ptice. Palagruža je otočje Splitsko-dalmatinske županije sastavljeno od otoka. Glavni otok je Vela Palagruža, a uz njega je Mala Palagruža. Na Veloj Palagruži je svjetionik izgrađen 1875.godine, a nalazi se na pola puta izmedju hrvatske i italijanske obale. 

Za kretanje po Palagruži uređena su dva puteljka od kojih jedan vodi do Stare Vlake ( šljuncane uvale)  a drugi do Velog Žala. Ovo je jedna od najljepših plaža na Jadranu. Prevoz putnika organiziran je iz luke u gradu Korčuli, ostrvo Korčula. Uz naknadu je moguće sa svjetioničarima dogovoriti zanimljive obilaske glavnog otoka i ostalih otočića u palagruškome arhipelagu ili odlazak na vađenje ribarskih mreža rano ujutru, što je poseban doživljaj.