razvojni_logo_cb_s

Otok Iž – od tradicije lončarstva u Hrvatskoj do mjesta za idealan odmor

U zadarskom arhipelagu Otok Iž smjestio se između Dugog otoka i Ugljana, a svoja jedina dva mjesta – Veli Iž i Mali Iž – položio je uz obalu mora. Otok naseljen u pretpovijesno vrijeme, u srednjemu je vijeku bio poznat pod imenom Ez. Od drugih jadranskih otoka zdvaja se po tradiciji lončarstva koju i danas njeguje stvarajući jedinstven suvenir – iški lopiž, glinenu posudu u kojoj se čuvaju maslinovo ulje i ostali proizvodi, dok hrana pripremljena u njemu, kažu, ima poseban okus.

U staroj jezgri Velog Iža potražite obnovljenu crkvu Sv. Petra i Pavla iz 14. stoljeća, rustikalno zdanje s elementima romanike te proučite Etnografsku zbirku u kojoj se čuvaju brojni primjerci autentične iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata. Veli Iž se može pohvaliti i dvorcem sagrađenim u romaničkom stilu koji je u 19. stoljeću preuređen u školu, dok Mali Iž čuva crkvicu kružnog oblika iz 11. stoljeća, u čijoj se blizini nalazi utvrda nekadašnjih vlasnika otoka, zadarskih plemića.

Otok Iž vam pruža mogućnost izleta na brojne okolne otočiće. Otočić Rutnjak, 300 metara od iške obale, uređen je kao park na kojem se možete kupati i uživati u morskim radostima. Sam Iž, zbog brojnih uvala i plaža, najbolje je istražiti morskim putevima. Pođite i do najvećeg otočkog iškog susjeda – otoka Rave. Ne smijete propustiti posjetiti obližnji Nacionalni park Kornati. Najrazvedenija grupa otoka na Mediteranu sastoji se od 140 nenaseljenih otoka, otočića i litica, pravi je labirint mora i kamena, poznat po visokim liticama i neobičnim oblicima reljefa koje nautičari obožavaju.