razvojni_logo_cb_s

Krčedinska ada – safari sa domaćim životinjama

Da li ste znali da u Srbiji postoji mjesto koji mnogi zovu safari sa domaćim životinjama? Radi se o jedinstvenom kompleksu na području opštine Inđija. Poslijednjih nekoliko godina ovo mjesto postaje sve veća turistička atrakcija.

Krčedinska ada je prirodno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta: krava, koza, konja, ovaca morki, autohtonih i odomoćenih sorti živine, magaraca, podolskog govečeta, ali i orla, crne rode…

Na površini od oko 800 hektara, već 200 godina u bezgraničnoj slobodi i tišini galopiraju divlji konji, podolsko stepsko goveče „sunča“ rogove, a psi muku muče sa neposlušnim magarcima.

Tako bi se ukratko mogla opisati Krčedinska ada, oaza prirode površine oko 9 km2, jedna od najvećih dunavskih ada od ušća Drave do ušća Tise u DunavAda je prostor koji se nadovezuje na Specijalni rezervat prirode Koviljsko – petrovaradinski rit, a omeđena je Dunavom i Gardinovačkim rukavcem. Ovaj rukavac mještani zovu još i Dunavac, i on vodi do čitave mreže drugih rukavaca i bara.

Posljednjih nekoliko godina, na Krčedinskoj adi oko 500 grla stoke žive u slozi slobodno se rađaju, jedu i spavaju.

Iako su ovi divlji konji, mangulice prividno prepušteni sami sebi, o njima brinu ritski stočari) iz okolnih sela: Kovilja, Gardinovaca, Krčedina, Beške.

Na Krčedinsku adu stočari prebacuju stoku skelom, a kada nadođe voda i zaprete poplave prebacuju ih nazad kućama. Svako od njih točno zna koji je čiji pastuv, čija je kobila, a čije je ždrebe.

Do Krčedinske Ade kod Beške stiže se za nekih sat vremena vožnje iz Beograda.

Krčedinska ada se nalazi u rukavcu koji se proteže naspram Krčedina, pa je do nje najbolje doći čamcem iz ovog sela. Pojedini stanovnici sela Krčedin žive od toga što prevoze turiste na Krčedinsku Adu, i lako ih je pronaći. Međutim, bolje je pored sebe imati iskusnog vodiča koji točno zna kako se i kada može najbolje stići do ade.